Apel GP URA Bar

merima djukic Ura

Jutros je stigao mejl.

Povodom nastupajućih prvomajskih praznika GP URA Bar apeluje na sve građane, posebno na mlađu populaciju, da se suzdrže od tradicionalnog paljenja guma, jer se istim mogu izazvati nesagledive posledice po zdravlje ljudi i životne sredine. Paljenje guma je običaj koji ima paganski karakter, a život u XXI vijeku podrazumijeva i građansku odgovornost i brigu za sopstveno okruženje.

Paljenjem guma ispušta se gust, crni dim koji se dugo zadržava u vazduhu. Dim sadrži nekoliko toksičnih zagađivača, uključujući ugljen-monoksid, cijanid, sumpor-dioksid, butadien i stiren – hemijska jedinjenja koja predstavljaju opasnost po životnu sredinu i javno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je zagađivanje vazduha značajan faktor u stvaranju gasova staklene bašte, što dovodi do klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Nadam se da će ove godine duh Praznika rada donijeti ideje za uređivanje javnih prostora i osmišljavanja akcija sadnje drveća, koje će biti okrenute budućnosti, te da će paljenje guma postati ružna prošlost. KADA ZEMLJA POVRATI SJAJ, NA NJOJ ĆE OPETI BITI RAJ!

U potpisu Merima Đukić-Savić, profesorica biologije i članica Izvršnog odbora GP URA Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar