Cijene analiza na kovid u barskim privatnim laboratorijama

kišna ulica

U dvjema privatnim laboratorijama “Dr Zejnilović” i “Dr Vuksanović zainteresovani PCR test mogu uraditi po cijeni od 35 eura.

Ag brzi test košta deset eura.

Analiza prisustva Spyke, kao i Anti Cov antitijela je 16 eura.

Osnovna analiza krvne slike košta osam eura. Mjerenje nivoa CRP-a (c-reaktivni protein) koji se koristi u dijagnostičke svrhe za identifikovanje prisutnog zapaljenjskog procesa u organizmu, kao i za praćenje odgovora na primijenjenu protivupalnu (najčešće antibiotsku) terapiju košta pet eura.

Ljekari kovid pacijentima preporučuju i analizu D-dimera, čije povišene vrijednosti ukazuju na aktivaciju procesa zgrušavanja krvi. Tu analizu nije moguće uraditi o trošku Fonda zdravstva, već samo u privatnim laboratorijama i to po cijeni od 16 eura.

Pored obaveznih dijagnostičkih analiza tokom Covid- 19 infekcije, preporučena je i suplementacija vitaminima, mineralima i probioticima, koji se takođe moraju kupiti.

Tako npr. za vitamin D (u zavisnosti od proizvođača i količine tableta/kapsula u pakovanju) treba izdvojiti 6,50 eura i više. Vitamin C staje oko četiri eura, Magnezijum Direct 4,80 eura, Cink 25 mg 100 tableta oko osam eura, Aspirin C košta 4,25 eura, Alphalipoin forte sa snažnim antioksidativnim dejstvom je oko devet eura… Paracetamol (lijek za snižavanje temperature) košta između 1,20 i 1,40 eura. Probiotik, takođe u zavisnosti od proizvođača, košta minimum četiri eura. Fluimucil lijek protiv kašlaj košta takođe oko četiri eura.

Prema riječima naših sagovornika, za liječenje COVID- 19 infekcije sve češće se traži i turski lijek za liječenje virusnih infekcija “Favimol”. Dostupan je u apotekama u Baru i to po cijeni od 42 e. 

Primjena antibiotika i kortikosteroida, preporučena je samo ako za to postoje jasne indikacije i oni se dobijaju na recept.

Sve ljekove i suplemente, pacijenti bi trebalo da koriste u konsultaciji sa ljekarima koji prate njihovo zdravstveno stanje.

Dodajmo i to da je za specijalistički pregled kod ljekara koji obavljaju privatnu praksu potrebno izdvojiti minimum 30 eura.

Oni koji imaju jak imunitet i kroz Covid- 19 infekciju ‘prođu’ sa blažom ili srednje teškom kliničkom slikom, za analize, suplementaciju i ljekove koje ne mogu uzeti na recept, moraju izdvojiti od 100 do 200 eura.

Izvor: Barinfo / Silvija Vukelić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar