O slučaju Novak

 miodrag lekićć

Piše: Miodrag Lekić 

Slučaj u Australiji postaje sve teži i mučniji sa mnogim neshvatljivim detaljima, i zato neslučajno izaziva mnoge reakcije.
Sada već prevazilazi pitanje da li će Novak na kraju igrati ili ne.
Saopštavajući da sam vakcinisan, da sam za poštovanje pravila, sve to ne utiče na revoltiranost zbog postupanja vlasti u Australiji prema velikom, svjetskom šampionu Đokoviću.
Da budem precizniji, smatram da zbog načina odnosa prema Đokoviću zvanična australijska strana je doživijela bruku.
Novak Đokovic je ozbiljan, inteligentan i pristojan mladić. On je javno saopštio prije odlaska da nije vakcinisan i sasvim sigurno ne bi krenuo za Australiju da nije dobio uvjeravanja upravo sa australijske strane da pod određenim uslovima može da uđe u zemlju i igra na turniru.
Moguće je da je došlo do nesporazuma među australijskim institucijama u tumačenju propisa.
Uzmimo da je tumačenje visokih predstavnika vlasti saopšteno i od predsjednika vlade meritorno u odnosu na ono drugo suprotno, koje je takođe iz Australije bilo stiglo Novaku. I da je izlaz iz situacije bio povratak Đokovića kući.
Da je dakle sve imalo takav epilog nedopustiv je arogantan odnos državnih predstavnika koji je teško povezati sa našom neslučajnom predstavom Australije kao civilizovane i kulturne zemlje.
Otkuda zvaničnicima pravo – da se u medijskom pojavljivanju, istina i sa benefitima da su zahvaljujući Đokoviću, s korjenima iz Jasenovog Polja, postali nešto šire poznati u svijetu – otkud im dakle pravo da medijski u formi prijetnji i jezikom ponižavanja govore o velikom šampionu koji je došao između ostalog da svojim učešćem uveliča austalijanski teniski turnir.
Da li je iste zvaničnike obavezivalo na nešto pristojniji jezik i tretman, makakvu odluku donosili, činjenica da je Novak Đoković rekordno devet puta osvajao Australian Open, da je u svojim riječima tim povodom javno uvjek govorio kulturnim tonom i izrazima visokog respekta, mnogo više od kurtoazije, prema zemlji i državi Australiji.
Slušajući gotovo prijeteće izjave premijera, ministara – nakon čega je uslijedio smještajni tretman Novaku Đokoviću u božićnim danima baš u kazneno – restriktivnim prostorima nesrećnih migrantata, na ivici delikvencije – postavljalo se pitanje da li će zvaničnici ostaviti nešto od verbalne hrabrosti i principijelnosti i za domaću upotrebu prilikom rješavanje problema pandemije i drugih javnih iskušenjima u svojoj zemlji.
Ne želimo da vjerujemo da se iza ovakvog i nepotrebno stvorenog skandala negdje mogu otvoriti sumnje da čitav odnos proističe i iz drugih inspiracija, recimo šovinističkih, čiji je korjen uvijek neznanje, zatim lakoća inercije predrasuda prema nekom prostoru.
A ono što dosta pouzdano možemo znati jeste da nema zemlje na Balkanu u kojoj bi se ovakav tretman zbog neke sporne situacije na granicii mogao dogoditi nekom Austalijancu, sasvim običnom, anonimnom, daleko od slave svjetskog šampiona.
Zato je ova arogancija neshvatljivo toliko agresivana od strane predstavnika australijske vlasti prema Novaku Đokoviću izazvala na našem prostoru opravdano zgražavanje i ljutnju.
Novak Đoković je – i to ne moraju znati australijski zvaničnici – pored objektivne sportske veličine donio istom ovom balkanskom prostoru svojim velikim igrama i pobjedama, ali i inteligencijom i kulturom, duhom izmirenja na istom prostoru, mnogo radosti, pa i utijehe, bio za neke melem na ranu za traume i nesreće kroz koje su isti građani prošli u novijoj istoriji.
Novak zna da mi to znamo. I poštujemo.
Zato ima snage da i u uslovima poniženja bude dostojanstven.
Naime, slutimo da Novak kao inteligentna osoba u ovom trenutku ne zaoštrava tamo, ne zato što mu fali temperamenta i hrabrosti, već da upravo želi smanjiti bruku australijske strane ispoljenu prema njemu, sada vidljivu cijelom svijetu.
Novak Đoković je opet pobijedio u Australiji. I može već da se vrati.
Nole, srećan Božić!

Izvor: portal Volim Podgoricu

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar