Mitropolit Joanikije na Badnji dan u barskom sabornom hramu

 jonakij i klinac

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je na Badnji dan, 6. januara Svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.


Video na linku https://www.youtube.com/watch?v=zW_cPCnwKbs&t=20s

Sasluživali su mu: protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojereji Siniša Smiljić, LJubomir Jovanović i Mladen Tomović, jereji Nikola Radović i Aleksandar Orlandić i đakon Dejan Tomović.

SPC popovi

Na kraju Liturgije Mitropolit Joanikije je čestitao Badnji dan i Božić koji dolazi.

“Rođenju Hristovome se raduju i nebo i zemlja, i anđeli na nebesima i ljudi na zemlji, i carevi i pastiri, svi narodi”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je da su proroci govorili da će Mesija objediniti sve narode zemaljske.

“Koliko god je preslavno NJegovo rođenje i sami taj događaj koji danas proslavljamo, ne možemo shvatiti svu dubinu Božje ljubavi koja se pokazala na Božić ako ne pogledamo i na cjelokupno Hrostovo djelo. Bogomladenac Hristos, koji počiva na slami u stočnim jaslama, koji se rodio u pećini vitlejemskoj, mračnoj pećini i time pokazao svoje snishođenje prema ljudskoj bijedi, nije se rodio kao car nad carevima i gospodar nad gospodarima u carskoj palati, nije povijen u svilu i kadifu. Rodio se u pećini mračnoj gdje su spraćane životinje”, kazao je Vladika.

SPC sede u hram

Dodao je da je Hristos sišao s nebesa da traži i da spasi čovjeka.

“On, Bogomladenac koji počiva u jaslama u crkvenim pjesmama se istovremeno naziva agnecom, Jagnjetom Božijim koje ide da prinese sebe na zaklanje, koje će proliti svoju bogočovječansku krv da spase rod ljudski, da obnovi našu prirodu, da nam izlije oproštaj grehova, da nas vrati u naručje ljubavi Božje, da nas usinovi Bogu i Ocu”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je objasnio da je zbog toga toliko svečan i ovaj dan uoči Božića.

“Sve je u iščekivanju. Sva se tvorevina pokrenula da dočeka Spasitelja”, naglasio je on.

Rođenje Hristovo u pećini vitlejemskoj je, rekao je Vladika, događaj spasonosan za cijelo čovječanstvo.

“Ta radost se proširila na cio svijet. Takav je to događaj. Dogodio se nekada davno, ali njegovo dejstvo obuhvata sve vjekove. I kako prolazi vrijeme, taj događaj ne gubi ništa od svoga značaja, od svoje svjetlosti, od svoje radosti. Jer, Božanska djela ne zastarijevaju kao ljudska”, rekao je Vladika Joanikije.

Rekao je da nas ovaj praznik upućuje kako da činimo dobra djela.

“U ovakvim trenucima, kada je sve prožeto osjećanjem prisustva Bogomladenca Hrista, koji je došao da nas pohodi i s nama se izjednačio, da nas obnovi, svako od nas osjeća potrebu da na neki način, kako god ko umije, uznese hvalu Bogomladencu Hristu”, naglasio je on.

Poručio je roditeljima da je mnogo važno da djecu svoju dovode u crkvu.

“Da na vrijeme zavole ljepotu doma Božijega, ljepotu bogosluženja, ljepotu čudesnog zajedništva kome je Gospod Isus Hristos glava. I, dragi roditelji, ako tako vaspitate svoju djecu, da zajedno uzrastaju sa Bogomladencem Hristom, manje će vas boljeti glava od njih. Tako će steći vrline – da imaju ljubavi, krotosti, da budu vrijedni, da poštuju svoje roditelje, da poštuju starije, da svima pomažu, da budu dobri ljudi. Tome ih treba vaspitavati “, poručio je Mitropolit Joanikije.

badnjak 22

Na kraju je poželio da Božićna radost uđe u sve duše i sve domove i porodice.

“Neka vaše domove ispuni svjetlost rođenja Hristovoga da se preporodimo u Hristu, da živio novim životom, da mu se radujemo, da idemo naprijed i da nikada ne posustanemo. Na zdravlje i na spasenje i na mnogaja ljeta”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolita Joanikija je pozdravio, zablagodario mu na poukama i dolasku u Bar arhijerejski namjesnik barski protojerej-stavrofor Slobodan Zeković.

“Poput anđela koji su objavili radosnu vijest vitlejemskim pastirima o Hristovom rođenju, tako ste vi nas danas obradovali u ovaj pretpraznični dan i donijeli nam veliku utjehu i veliku radost”, kazao je otac Slobodan Zeković

Vladika je potom podijelio božićne poklon paketiće djeci, a onda pred hramom blagosiljao badnjake.

Izvor: Mitropolija.com / Radosav Rajo Vojinović / Foto: Željko Drašković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar