Saopštenje SDP-a o hotelu sa 5 zvjezdica

 vladimir božovic sdp

Saopštenje prenosimo integralno

Na jučerašnjoj pres konferenciji potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministara Jakova Milatovića i Milojka Spajića mogli ste čuti da će Bar do 2025. godine dobiti hotel sa pet zvjezdica renomiranog svjetskog brenda "Radison" koji će u njegovu izgradnju uložiti preko 57 miliona eura.
Takođe, mogli ste čuti da ono što razlikuje ovu gradnju od svih prethodnih je što se Država Crna Gora obezbijedila bankarskom garancijom od 7,5 miliona eura da će hotel i zaista biti izgrađen.
A što nijeste čuli na pres konferenciji?
1. Nijeste mogli čuti da se urbanistička parcela na kojoj će hotel biti izgrađen nalazi u neposrednoj blizini Sportske dvorane Topolica, da zahvata zemljište površine oko 27.000m² i da će ono biti predato investitoru po cijeni od 132 eura za 1m², iako ono na tom lokalitetu brat bratu vrijedi najmanje 500 eura po 1m². Opština Bar je prije nekoliko mjeseci zemljište kod pružnog prelaza u Bjelišima prodala po cijeni od gotovo 500 eura po 1m².Dakle, investitor će zemljište platiti 3,5 miliona eura, umjesto 13,5 miliona eura.
2. Nijeste mogli čuti ni da će investitor biti oslobođen plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta koje u toj zoni iznosi 126 eura po 1m² izgrađene bruto građevinske površine objekta. S obzirom da će hotel imati najmanje 66.000 m² bruto građevinske površine, to investitor po ovom osnovu neće platiti Opštini Bar oko 8,5 miliona eura.
3. Nijeste, takođe, mogli čuti ni da će u okviru hotela biti izgrađene 322 apartmanske jedinice za tržište, čija će prodajna cijena biti oko 450.000 eura po jedinici ili ukupno oko 145 miliona eura.
Dakle, nijeste mogli čuti da će Država Crna Gora po osnovu prodaje zemljišta biti uskraćena za oko 10 miliona eura, da će Opštine Bar po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta biti uskraćena za oko 8,5 miliona eura i da će po osnovu prodaje 322 aprtmanske jedinice investitor dobiti oko 145 miliona eura, odnosno da će njegova dobit po osnovu izgradnje hotela iznositi 88 miliona eura, pošto će u njegovu izgradnju, što se jedino moglo čuti, uložiti oko 57 miliona eura.
I zamislite, investitor je prihvatio uslove Vladinih eksperata da bankarskom garancijom od 7,5 miliona eura garantuje da će izgraditi hotel čijom će izgradnjom ostvariti dobit od oko 88 miliona eura.
Uslov koji zaista zavređuje svaku hvalu, uz to je još i ekspertski i nadasve domaćinski.
Jedina mana mu je što se prostor ne može proizvoditi i što je prostora za ovakvu rasprodaju u Crnoj Gori ostalo veoma malo! -  stoji u saopštenju koje potpisuje Vladimir Božović, predsjednik OO SDP Bar i član Predsjedništva SDP

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar