Održana svečana sjednica Skupštine Opštine Bar

dan op 3 

Bar, grad jednakih šansi za sve građane.

pred

Predsjednica Skupštine Opštine Bar Milena Božović otvorila je svečanu sjednicu SO Bar uz podsjećanje da se danas obilježava 77 godina od oslobođenja Bara. Dan Opštine Bar obilježava se u znak sjećanja na 24. novembar 1944. godine, na dan konačne slobode grada u Drugom svjetskom ratu.

 dan op 1

Na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Bar predsjednik Dušan Raičević podsjetio je na realizovane projekte, akcentujući novi nadvožnjak vrijedan 2,4 miliona eura, ističući da je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja bezvodnih područja prioritet u radu ove lokalne uprave. Među najavljenim projektima za 2022. godinu su: izgradnja školske sale u Mrkojevićima, izgradnja Skloništa za napuštene životinje na Kufinu, uređenje Starobarske kaldrme, novi izgled trga Vladimira i Kosara u centru grada. Raičević je istakao da je Budžet Opštine Bar za narednu godinu definisan kao razvojni, i 42% sredstava predviđeno za kapitalne investicije, ali i iznio kritike na neadekvatan odnos Vlade prema Baru najavljujući da će tražiti reviziju odluka koje su donesene u Podgorici.

dan op 2

Prema riječima Raičevića, Bar je danas primjer grada po mjeri čovjeka i to se prepoznaje ne samo u Baru već i šire. Ostvareni rezultati djelo su „svih nas zajedno, tima ljudi koji vrijedno radi godinu za godinom“

– Zasluge i zahvalnost dugujemo prije svega zaposlenima u organima i službama lokalne uprave i javnim službama Opštine Bar, koji su svakog dana, na usluzi građanima i na terenu tokom čitave godine, kazao je Raičević.

Uprkos epidemiji i ekonomskoj krizi, u godini iza nas, naveo je predsjednik Opštine Bar, „ ostvarili smo rezultate vrijedne pažnje“.

-Uložili smo značajna sredstva u putnu i vodovodnu infrastrukturu na području svih 12 mjesnih zajednica od urbanog jezgra do ruralnih područja u zaleđu Skadarskog jezera u šta je iz lokalnog budžeta uloženo preko 4.5 miliona eura. Najznačajniji projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture realizuju se u Ilinu, gdje gradimo i obnavljamo više ulica koje otvaraju ovo naselje prema užem centru grada. U Starom Baru je sanirana putna infrastruktura na više lokaliteta, kao i u Bjelišima, Mandarićima, Sutomoru, dok je u Mrkojevićima sanirana široka mreža lokalnih i mjesnih puteva. Sa posebnim zadovoljstvom skrećem poažnju na projekat probijanja puta od Lunjića do Mikulića, koji se realizuje u saradnji sa Inžinjerskom četom Vojske Crne Gore, naveo je Raičević i istakao: „Vjerovatno i najveći projekat koji smo realizovali tokom ove godine jeste i novi nadvožnjak sa kružnim tokom i pristupnom saobraćajnicom, ukupne vrijednosti 2.4 miliona eura“.

–U oblast vodosnabdijevanja, jednoj od najznačajnijoj oblasti razvoja našeg grada realizovani su projekti koji su pružili novi kvalitet života lokalnoj zajednici. Izgradili smo novi cjevovod i hidrotehničku infrastrukturu u naselju Veliki Pijesak, čime je omogućen direktan priključak na regionalni vodovod, što sa ranije izgradjenom infrastrukturom čini funkcionalnu cjelinu u koje je uloženo ukupno 560.000 eura iz lokalnog budžeta. Izgrađen je i novi vodovodni sistem prema naselju Zaljevo čime je riješeno pitanje vodosnabdijevanja za oko 150 privrednih subjekata i 2.300 domaćinstava u naseljima Tomba, Mirovica i Gornja Čeluga. Ujedno završena je i izgradnja pumpne stanice Volujica i njeno povezivanje na hidrotehničke instalacije, a ukupna vrijednost svih investicija u oblasti vodosnabdijevanja bila je oko 2.1 miliona eura, kazao je predsjednik Opštine Bar naglašavajući da je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja bezvodnih područja prioritet u radu ove lokalne uprave—zato je u godini iza nas, po prvi put urađena i Studija vodsnabdijevanja kao strateški dokument koji predstavlja analizu stanja na terenu, procjenu vodnog bilansa i koja daje smjernice i konkretne predloge za sistemsko rješavanje vodnabdijevanja.

Lokalna uprava veliku pažnju posvetila je uređenju objekata od javnog interesa širom opštine.

-U Starom Baru stavljen je u punu funkciju prvi kreativni Hab u Crnoj Gori koji danas služi kao mjesto okupljanja mladih umjetnika, đaka, studenata, slikara i vajara, jednom riječju mladih kreativaca. Kroz evropski projekat Fortitude nastavili smo praksu da svake godine obnovimo makar neki objekat u Starom gradu. Tako smo kroz projekat vrijedan 75.000 eura, uredili objekat Carinarnice i obnovili Teatar koji će dogodine biti mjesto međunarodnog događaja Noć tvrđava, dok smo na samoj pjaci u podnožju grada postavili maketu starobarske tvrđave u bronzi, čuvenog vajara Zlatka Glamočaka koja je već postala turistička atrakcija. Stari Bar dobio je i Kuću maslina u koju je uloženo oko milion eura, koja će nakon dobijanja upotrebne dozvole postati regionalni centar maslinarstva i mjesto okupljanja barskih i crnogorskih maslinara, kazao je Raičević.

Kada su u pitanju objekti od javnog interesa, naveo je predsjednik Opštine, jedan od najznačajnijih je i izgradnja objekta za penzionere koji će u svoje domove moći da se usele već naredne godine i time trajno riješe svoje stambene potrebe.

-Ulagali smo i u razvoj sportske infrastrukture. U saradnji sa Fudbalski savezom gradskom stadionu na Madžarici dali smo potpuno novi izgled, dobio je nove tribine, prostor za igrače kao i reflektorsko osvjetljenje, pa sad ovaj stadion zadovoljava preduslove za organizaciju najvećih međunarodnih takmičenja. Atletska staza takođe je spremna za internacionalna takmičenja, dok smo kroz reknstrukciju terena sa sintetičkom podlogom omogućili kontinuiran trenažni proces, kaže Raičević.

U uređenje parkovskih površina uložena su značajna sredstva, reprezentativni park na mjestu nekadašnjeg logora na Topolici u koji je investirano 75.000 eura, već je mjesto okupljanja sugrađana a kojim smo se na dostojan način odužili sjenama stradalih žrtava logora. U izgradnju gradskog parka kod Sportske dvorane uloženo je oko 316.000 eura čime je Topolica u užem gradskom jezgru dobila uređenu površinu za djecu sa svom pratećom opremom i igralištima u ukupnoj površini od oko 6.000m2.

-Najveći projekat koji realizujemo u ovoj oblasti je uređenje obalne zone u Sutomoru, koje je ovom dijelu opštine već nakon I faze dalo poptuno novi imidž i izgled koji ga čini atraktivnom destinacijom i koja već sada pokazuje svoje efekte i ljepotu. Ukupna vrijednost radova u ovoj fazi iznosila je oko 970.000 eura, podsjetio je predsjednik Opštine Bar.

Značajna ulaganja započeta su u oblasti turizma kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta visoke kategorije.

-Opština Bar je prilikom realizacije ovih investcija bila pouzdan partner investitorima i stvarala povoljan poslovni ambijent za započinjanje ovih vrijednih projekata. To se prije svega odnosi na turistički kompleks Biserna obala u Čanju, rekonstrukciju hotela „Korali“ u Sutomoru, kompleksa bivšeg Inexa Zlatna obala i hotela „13.jul“ na Virpazaru. Uz sve ove projekte započete su i značajne investicije na izgradnji novih projekata i to ekskluzivnog turističkog naselja „Amma Projekat“ u Čanju u saradnji sa „InterContinental Hotels Group“ i izgradnja hotela sa pet zvjezdica u zahvatu DUP-a „Topolica III“ investitora Liko Soho koji je Vlada Crne Gore prihvatila na listi razvojnih projekata u oblasti turizma, kao i izgradnja hotelskog kompleksa Madams Palace po modelu kondo hotela na Velikom Pijesku, kazao je Raičević.

Svi ovi projekti, vrijednosti oko 200 miliona eura, doprinijeće daljem unapredjenju turističke ponude i valorizaciji turističkih potencijala Bara i stvoriti pretpostavke za otvaranje oko 1000 novih radnih mjesta, koji će voditi sveukupnom ekonomskom boljitku.

-Nastavićemo trasiranim putem i u godini pred nama, obećao je Raičević i najavio: “Ključni projekti koje ovdje želim da najavim jesu otpočinjanje izgradnje školske sale u Mrkojevićima za što smo već izdvojili 150.000 eura a u dogovoru sa dijasporom obezbijedili još 50.000 eura. Zatim Objekat za djecu sa smetnjama u razvoju, kapaciteta za 40 korisnika, bruto građevinske površine od oko 1.000 kvadrata, u blizini osnovne škole Meksiko”.

-Za projekat uređenja starobarske kaldrme već smo izabrali izvođača po javnom konkursu sa kojim smo potpisali ugovor vrijedan blizu 500.000 eura, kojim će pjaca u Starom Baru vratiti svoj tradicionalni izgled i duh starih vremena koji će dodatno povećati atraktivnost ovog popularnog mjesta za turiste ali i za sugrađane. Osim toga, 470.000 eura izdvojili smo za izgradnju Skloništa za napuštene životinje na Kufinu, koji će na moderan i savremen način ponuditi rješenje za problem napuštenih životinja, u prvom redu uličnih pasa, istakao je Raičević.

Predsjednik opštine Bar je obećao: “Konačno, sami centar grada dobiće poptuno novi izgled i novo ruho nakon toliko vremena. Trg Vladimira i Kosare, prvo mjesto susreta grada sa turistima koji dolaze sa obale biće jedno od njegovih ljepših lica i neće nikog ostaviti ravnodušnim, štaviše, trg će prerasti u mjesto okupljanja svih generacija, podsticati mobilnost i garantovati udoban ambijent, a za ovu investiciju izdvajamo 600.000 eura”.

– Važno je naglasiti da smo i Budžet za narednu godinu definisali kao razvojni, pa je čak 42% sredstava predviđeno za kapitalne investicije što je pet puta veći iznos u odnosu na ono što je predvidjeno Nacrtom kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore za naš grad. Smatramo da ovakav odnos prema Baru, njegovim građanima nijeadekvatan te ćemo tražiti reviziju odluka koje Bar stavljaju na margine budućeg razvoja, istakao je Raičević.

Još jednom molim, kazao je predsjednik Opštine Bar, da se uvaže svi razvojni potencijali našeg grada, koje Bar čine najznačajnijim saobraćajnim čvorištem, turističkim centrom te privrednom lokomotivom države.

-Kao lokalna uprava otvoreni smo za partnerstvo sa svima koji dijele našu viziju razvoja Bara kao modernog i naprednog grada. Više puta smo u ovoj sali potvrdili da umijemo da prevaziđemo sve političke razlike i da nam je Bar jedini zajednički interes, zaključio je Raičević.
Autor: Biljana Dabić / foto: studio Petović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar