NVO Mrkojevići: održana druga on line radionica

 

mrk bab 2

18. novembra 2021. uoči Svetskog dana ženskog preduzetništva održana je druga po redu radionica na temu podrške ženskim preduzetničkim inicijativama u sklopu projekta “Ženska preduzetnička akcija” koji sprovodi NVO Mrkojevići, a finansira Opština Bar.

Radionica je održana online za 10 učesnica, potencijalnih preduzetnica mahom iz Mrkojevića koje su pažljivo pratile analizu potencijalnih biznis ideja, realno izvodljivih s obzirom na resurse kojima raspolažu i blagodeti kraja u kojem žive. Mirjana Babić koja je vodila radionicu je učesnicama nakon analize potencijalnih biznis ideja, pojasnila što podrazumijeva biznis plan, kao i sve pojedinačne elemente koje sadrži, zatim koji su sve preduslovi neophodni za pokretanje biznisa. Takođe je posebno predstavila učesnicama marketing plan i moguće izvore finansiranja kroz analizu raspoloživih fondova podrške biznis ideja i posebno biznis ideja pokrenutih od strane žena. Poseban akcenat stavila je na razvoj biznis ideja vezanih za ruralni turizam, kao djelatnost koja ima puno potencijala u Mrkojevićima. Na kraju radionice predstavila je pokret “Slow food” koji je usko vezan za ruralni turizam, a da bi učesnice iz praktičnog primjera saznale iskustva, potrudila se da na radionicu pozove gošću, kao predstavnicu jedne uspješne priče i dobre prakse u oblasti ruralnog turizma.

Gošća na radionici koja je zaista upotpunila cijelu priču bila je gospođa Sabina Ramović iz Bijelog Polja, vlasnica turističke agencije “Rams” i predstavnica zajednice “Slow food Bjelasica, Komovi i Prokletije” koja je dio “Slow food international” pokreta. Ovaj internacionalni pokret se bavi očuvanjem domaće hrane, tradicije i kulture, zaštitom biodiverziteta i podizanjem svijesti ljudi o tome kako izbor hrane utiče na životnu sredinu. Sabina je predstavila svoj početak u biznisu, tok razvoja njene turističke agencije i uvezivanje ruralnog turizma i slow food pokreta u cijelu svoju biznis priču. Istakla je da bi bilo veoma korisno ovakav program razviti i na jugu i da bi Mrkojevići bili jedan od krajeva koji bi i te kako bili zanimljivi turistima i poklonicima slow food pokreta, a da bi bilo šteta ne brendirati proizvode koji su karakteristični za ovaj kraj i širu okolinu Bara. Naglasila je da je cilj slow food zajednice da raznim aktivnostima dopre do malih lokalnih proizvođača i tako im da na značaju jer nažalost prijeti opasnost od gubljenja tradicionalnih proizvoda i recepata, a to je upravo ono što danas turisti traže u direktnom kontaktu sa domaćinima na strani ponude u ruralnom turizmu. Zato slow food pokret ističe “Ark of Taste” listu (Kovčeg ukusa) kao jedinstvenu listu proizvoda koji imaju poseban način proizvodnje, specifični su po nečemu ili je u pitanju autohtona sorta, karakteristični su za određeni geografski region ili im prijeti opasnost od izumiranja. Za sada su na ovoj listi nekoliko crnogorskih proizvoda – lisnati sir, kukuruz jarik, crmnički luk, ukljeva, a mapirane su i neke authotone sorte voća (jabuka, kruška, šljiva), domaća pršuta proizvedena na domaći način, sudžuk, crveni kupus, dok bi, kako je istakla, na jugu maslinovo ulje proizvedeno od autohtone sorte “barska žutica” svakako trebalo nominovati za ovu listu, kao i druge proizvode koji su karakteristični po određenom geografskom podneblju, načinu proizvodnje, jela koja se pripremaju na tradicionalan način ili od nekih specifičnih namirnica.

Iako je ovaj pokret osnovan na sjeveru Crne Gore, okuplja članove iz cijele Crne Gore, među kojima broji i nekoliko članova sa juga, konkretno i iz Bara, a cilj je svakako napraviti i nove zajednice koje će se fokusirati na odredjene mikro-lokalitete. U perspektivi je svakako ideja plasiranja turističkih tura kroz Crnu Goru tokom kojih bi turisti uživali u sporom i dubinskom načinu istraživanja specifičnosti određenih lokaliteta, određenih proizvoda i hrane.

mrk bab 1

Link na video prezentaciju:
https://www.youtube.com/watch?v=HjoO4zRoF24

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar