Opširno sa 27. sjednice SO Bar...

so 18d 1

Sjednica je bila radio i video prenošena, gde je noseći dio i  live prenosa odradila tehnička ekipa Radio Bara.

Dvadeset sedma sjednica SO Bar počela je jednoglasnim odlukama da se sa dnevnog reda skinu prva i posljednja, osma tačka: Predlozi Odbora za izbor i imenovanja, odnosno Predlog odluke o auto taksi prevozu na teritoriji Opštine Bar, kao i da se u dnevni red uvrsti pet tačaka koje je predložio predsjednik Opštine Dušan Raičević: Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO “Komunalne djelatnosti” Bar, Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar, Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO “Sportsko-rekreativni centar” Bar, Predlog Odluke o reorganizovanju Javnog preduzeća “Kulturni centar” Bar u Javnu ustanovu “Kulturni centar” Bar i Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju DOO “Lovstvo” Bar.

Uvodničarka u prvu tačku dnevnog reda: Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora DOO “Sportsko-rekreativni centar” Bar o izboru izvršnog direktora, bila je mr Katarina Malić, predsjednica Odbora direktora ovog Društva, koja je kazala da se na konkurs za izvršnog direktora javio samo dosadašnji direktor Branislav Nenezić, pa je izabran na novi mandat od četiri godine. 

Odbornici Miloš Fuštić i Milan Nešković, jedini su komentarisali ovu odluku i to negativno, ističući u prvi plan da ovo Društvo ne bi moglo da opstane bez dotacije Opštine Bar od 300.000 eura godišnje. 

Potom je Nenezić izabran za izvršnog direktora “SRC” Bar sa 21-im glasom “za”, šest “protiv” i dva “uzdržana”.

Uvodničari u drugu tačku dnevnog reda: Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bar za 2021. godinu, bili su sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović i sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović. Oni su saopštili da je do rebalansa budžeta došlo zbog većih prihoda, pa je Budžet sa 20 miliona eura, povećan na 21 milion i 800 hiljada eura i obrazložili po stavkama kako je do toga došlo, ističući u prvi plan uvećanje prihoda po osnovu naplate poreza na nepokretnosti. 

Potom je Momčilo Leković obrazložio pet amandmana Demokrata na ovu tačku dnevnog reda.

Prvi se odnosio na kupovinu novih vozila za Dom zdravlja i predlog da se za tu svrhu izdvoji 30.000 eura. Drugi, da se umjesto 78.000, opredijeli 103.000 eura institucijama kulture i sporta u Baru, dok su se treći, četvrti i peti amandman odnosili na smanjenje rashodnih stavki. Tako bi, po mišljenju Demokrata, za gorivo trebalo da bude izdvojeno 40.000 eura umjesto 55.000, za službena putovanja 31.000 eura umjesto 46.000, za reprezentaciju 25.000 eura umjesto 35.000 i za medijske usluge i promotivne aktivnosti 30.000, umjesto predviđenih 45.000 eura.

Da li zbog činjenice da je prvi put jedna sjednica SO Bar direktno prenošena na YouTube kanalu Opštine Bar, ili zbog važnosti priče o budžetu, tek gotovo svi odbornici koji su potom izašli za govornicu, prekoračili su vrijeme predviđeno za diskusiju, pa ih je opominjala predsjednica SO Bar mr Milena Božović. 

A u prvom krugu rasprave o budžetu govorili su Omer Vukić, Miloš Fuštić, Aleksandar Markolović, Savo Pavlović, Nevenka Plantak, dr Vesna Đokvučić, Milan Nešković, Božidar Janković, Momčilo Leković, Miloš Šušter i Amir Arabelović.

Odbornici vladajuće većine isticali su da je prvi put rebalans budžeta urađen zbog uvećanja prihoda, pohvaljujući službenike Opštine Bar zbog samopregora i revnosti, posebno kod naplate potražvanja, dok su odbornici opozicije naglašavali da je na rebalans budžeta prije svega uticala neočekivano dobra turistička sezona. 

Usvojen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bar za 2021. Godinu

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bar za 2021. godinu donijet je sa 23 glasa za i pet uzdržanih, dok nije bilo glasova protiv.

To je epilog poslijepodnevnog zasijedanja, a nešto prije toga odbijeno je pet amandmana koje su predložile Demokrate. 

Prije glasanja o rebalansu Budžeta, na prijedlog predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića, odbornici lokalnog parlamenta jednoglasno su usvojili odluku da se u cilju liječenja naših mladih sugrađana Marka Nikića i Željka Ćurčina izdvoji po 15 hiljada eura, a da se za dalje liječenje dječaka Kristijana Peraka uplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od tri hiljade eura. 

Predsjednik je takav zaključak donio cijeneći njihovu herojsku borbu za život, uprkos teškim izazovima sa kojima se suočavaju. S toga, je pozvao i sve druge institucije, društveno odgovorne subjekte i pojedince da se pridruže ovoj akciji, slijede primjer Opštine Bar i pomognu koliko mogu njihovoj borbi.

 Ujedno, predsjednik Opštine Bar sa skupštinske govornice uputio je apel odbornicima da zdravstvenu situaciju naših sugrađana ne zloupotrebljavaju radi kratkoročne političke dobiti.

Stoga će, kako je kazao Raičević, shodno današnjoj Odluci, Sekretarijat za finansije, isplatiti finansijska sredstva, po osnovu jednokratnih pomoći.

“Ovom prilikom dajemo jasnu poruku da smo jedinstveni u određenim stvarima, a da je zdravlje ono što treba da nam bude prioritet, bez obzira koju partiju predstavljamo”, kazao je Raičević. 

U popodnevnom dijelu zasijedanja u okviru drugoga kruga druge tačke dnevnog reda govorili su: Momčilo Leković, Savo Pavlović, Božidar Janković Omer Vukić, Miloš Šušter, Nikica Purlija, Ammar Borančić, Ljubomir Vukoslavčević, Amir Arabelović i Dragan Vojvodić, dok su na odbornička pitanja odgovarali sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović i sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović. 

Završnu riječ povodom ove tačke dnevnog reda imao je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je istakao da današnje diskusije može sublimirati kroz četiri segmenta. Zahvalio se svim kolegama, koji su odali priznanje Sekretarijatu i koleginici Backović, jer kako je kazao “i pored dobre turističke sezone, velike zasluge za suficit u Budžetu pripadaju svima u Sekretarijatu, jer ni ova kao ni prethodna godina nije bila ni malo laka”.

“Prijedlog rebalansa Budžeta je koncipiran na pravi način, a vjerujem da smo prepoznali prioritete. Ujedno, ovo je prvi put makar u ovih osam godina koliko sam tu, da se rebalans radi zbog suficita u budžetu”, rekao je između ostalog predsjednik Opštine.

Predsjednica SO Bar mr Milena Božović na kraju današnjeg rada je kazala da će odbornici i javnost biti naknadno obavješteni o nastavku 27. sjednice SO Bar, koja je počela jutros nešto iza 10 sati. 

Inače, sve pojedinačne diskusije i kompletan tok današnje sjednice SO Bar u video format zainteresovani mogu pronaći na dostupnom YouTube kanalu SO i Opštine Bar, čiji je noseći dio live prenosa odradila tehnička ekipa Radio Bara.

Izvor: Barinfo/ Milan Vujović, Ilija Kovačević

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar