Rotary klub: Danas je svijetski dan prijevremeno rodjene djece

decji dan

Počev od 2011. godine, 17. novembar se obilježava kao Svjetski dan prijevremeno rođenih beba, kada je uvršten u kalendar Svjetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svijesti o ovom problemu kao i dan podrške bebama i njihovim roditeljima.

U obilježavanju ovog dana učestvuju razna udruženja, organizacije, kompanije i pojedinci u čitavom svijetu.
Prijevremeno rođenje bebe je ozbiljan zdravstveni problem i ujedno vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine se u svijetu rodi oko 15 miliona prijevremeno rođenih beba, dok čak jedan milion ne preživi. Prijevremeni porođaj je svaki porođaj prije više od navršene 37. nedjelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedjelje trudnoće.
Nažalost, stopa preživljavanja prijevremeno rođenih beba zavisi i od dijela svijeta u kome su se rodili. Oko 50% beba rođenih u 24. nedjelji trudnoće u razvijenim državama će preživjeti, dok će oko 50% beba rođenih u nerazvijenim državama preživjeti tek u 32. nedjelji trudnoće. U razvijenim zemljama, skoro sve prijevremeno rođene bebe preživljavaju, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat izuzetno nizak. U srednje razvijenim zemljama, gde spada i Crna Gora, veći je procenat preživjele djece, ali je veći i broj djece sa invaliditetom kao posljedicom komplikacija nastalih nakon porođaja.
Osnovni razlog za ove razlike je što je prijevremeno rođenim bebama neophodna adekvatna njega, savremeni inkubatori, omogućiti im da dišu do potpunog razvoja pluća, adekvatna jnega i čistoća da bi se smanjio rizik od infekcija i podrška dojenju.
Šta je najvažnije omogućiti prijevremeno rođenim bebama?
Više od ¾ prijevremeno rođenih beba se može spasiti samo adekvatnom njegom u postnatalnom periodu, davanjem injekcija steroida trudnici kod pretećeg prijevremenog porođaja (daju se za jačanje bebinih pluća), “kengur majkama” (majke koje nose bebu uz sebe i griju je svojom kožom) i što češćim dojenjem uz dodavanje antibiotika u slučaju pojave infekcije.
Rizik od prijevremenog porođaja
Razlozi za prevremeni porođaj su brojni, počev od višeplodnih trudnoća (blizanci, trojke…), starosti majke, gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, postojanja neke infekcije, ranije prijevremeno rođene djece i drugih.
Kod 62 od 65 zemalja za koje postoje najpreciznija medicinska statistika došlo je do povećanja broja prijevremeno rođenih beba u poslednjih 20 godina. Razlozi su: žene starije ostaju u drugom stanju, zdravstveni problemi majke poput dijabetesa i preeklampsije, veći broj žena koje su vantelesnom oplodnjom ostale u drugom stanju, što dovodi i do višeplodnih trudnoća, veći broj carskih rezova pri kojima se rađaju nezrele bebe.
Rotary Klub Bar je prošle godine pokrenuo Global Grant donatorski projekat pod nazivom „Udahni život“ koji će biti posvećen borbi sa jednom od teških navednih trudničkih komplikacija - preeklampsijom i eklampsijom, koje pogađaju od 5% do 8% trudnica širom svijeta.
Projektom vrijednim 74 500 USD krajem godine biće uručena medicinska sredstva Opštoj bolnici Bar – anesteziološka radna stanica i ultrazvučni aparat i Kliničkom Centru Crne Gore – 2 CTG fetalna monitora za Odjeljenje patologije trudnoće.
Poseban bio projekta biće usmjeren ka edukaciji mladih žena, trudnica i sveopšte javnosti o preeklampsiji – njenom dijagnostikovanju, praćenju i ozbiljnim posljedicama po dijete i majku ukoliko se ne dijagnostikuje na vrijeme ili se ne dijagnostikuje uopšte.
Zadovoljni smo što se Opština Bar na naš predlog pridružila obilježavanju ovog važnog dana tako što će večeras osvijetliti opštinsku zgradu ljubičastom bojom u znak podrške prijevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima, saopštio je Božo Sarić, Predsjednik RC Bar

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar