Ličnim poznanstvima do globalne diplomatske promocije Crne Gore

indon 2 

Kroz lična poznanstva crnogorska dijaspora te privrednici mogu doprinjeti boljoj diplomatskoj prisutnosti Crne Gore na globalnom planu.

Dokaz da je ovo tačno jeste gospodin Hajriz Brčvak, poznati biznismen i humanista porijekom iz Bijelog Polja, koji je kroz redovne posjete Republici Indoneziji uspio da ostvari snažna lična prijateljstva u toj ostrvrskoj zemlji na Jugoistoku Azije, naseljenoj sa 270 miliona ljudi, kako sa poslovnom tako i političkom elitom te zemlje.
Gospodin Brčvak je prepoznao globalna međunarodna kretanja te projektovani rast Azije kao sledećeg ekonomskog političkog i kulturnog epicentra koji će, ukoliko ne prestići , sigurno parirati Euro-atlantskom polu. "Azijski vijek" je projektovana dominacija azijske politike i kulture u 21. vijeku, pod pretpostavkom da određeni demografski i ekonomski trendovi i dalje postoje.

indon 1
Studija Azijske razvojne banke iz 2011. pokazala je da bi 3 milijarde stanovnika Azije moglo uzivati u životnom standardu sličnom onom u Evropi danas, a region bi mogao činiti više od polovine globalne proizvodnje do sredine ovog vijeka.
Sve veći značaj i naglasak jedinstva u Aziji, kao i sazrijevanje i progresivni odnosi među zemljama u azijskom regionu dodatno učvrščuju stvaranje 21. azijskog vijeka. Gospodin Brčvak je ove trendove prepoznao i ušao u aktivnu trgovinu roba koje se proizvode u Aziji, upoznao njihove usluge i zemlje, po čevši od najbliže Turske, preko Dubaija, Singapura, Indonezije sve do daleke Kine.
Plod ovih putovanja i ličnih prijateljstava jeste i prva posjeta delegacije Parlamenta Republike Indonezije parlamentu Crne Gore. Deset članova Parlamenta Republike Indonezije predvođeni šefom delegacije gospodinom Fadli Zonom je došla u diplomatsku posjetu Parlamentu Crne Gore i naravno u okviru te posjete došla u goste gospodinu Brčvaku u njegov restoran i hotel "Stara Caršija" u Starom Baru.
Republika Indonezija, sa glavnim gradom Dzakartom, sastoji se iz preko 17.000 manjih i većih ostrva, od kojih su najveća Java, Sumatra, Celebes, Borneo i Nova Gvineja. Ekvatorijalni arhipelag Indonezije je i po površini i po stanovništvu najveća država Jugoistočne Azije, a najveća ostrvska država svijeta.

indon 3
Ekonomija Indonezije je najveća u Jugoistočnoj Aziji, klasifikovana kao zemlja s višim srednjim dohotkom i članica G20. Njena ekonomija je 15. najveća na svijetu po nominalnom BDP-u i 7. po veličini po BDP-u (PPP). Glavni trgovinski partneri Indonezije su Kina, SAD, Japan, Singapur i Indija. Indonezija je poznata turistička destinacija, naravno najpoznatija destinacija je ostrvo Bali.
Fadli Zon jedna je od najzanimljivijih politickih figura u Indoneziji danas. U nepunih pola vijeka života diplomirao je ruske studije na prestižnom Univerzitetu Indonezija, gdje je i doktorirao Istoriju Ekonomije, a u međuvremenu i magistrirao Razvojne studije na London School of Ecoonomics (LSE). Aktivni politički život počinje 1997. i nakon toga je više puta izabrani predstavnik u Parlamentu Indonezije. Od 2019. predsjednik je Komiteta za međuparlamentarnu saradnju, kao i član komiteta za Odbranu, Vanjske poslove i Informisanje.

indon 4
Veliki je prosvjetitelj i mecena kulture, kao vrijedni sakupljač knjiga, umjetničkih djela i artefakata iz cijelog svijeta, a posebno Indonezije. Posjeduje jednu od najvećih privatnih biblioteka (otvorena za javnost kao Biblioteka Fadli Zon u Dzakarti), privatnih kolekcija tradicionalnih indonežanskih sječiva (keris), a njeguje i razne oblike kulture kroz Kuće Kreativnosti u Padangu i Depoku.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar