Godine prkosa i ponosa...

 izlozzba

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević otvorio je sinoć izložbu Matice crnogorske, "Godine prkosa i ponosa. 80 godina 13. jula, 1941-2021" koja je postavljena u sali Dvorca kralja Nikole.

Tom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, predsjednik barskog ogranka Matice Ivan Jovović dok je samu izložbu zvanično otvorio predsjednik Raičević.

Predsjednik Raičević je kazao da, prisjećajući se velikih događaja koji su oblikovali i današnjicu naše države i sve ono na čemu ona danas počiva ne možemo da se ne sjetimo 13. jula ali ni grada Bara koji je uvijek bio važan dio svih tih procesa.

"13. jul snažno je vezan za Bar, gotovo da je nemoguće zamisliti taj veliki ustanak, prvi plamen slobode u fašizmom porobljenoj Evropi, dok je cijeli svijet drhtao pod čizmom tiranije, bez ustaničke puške ovđe u Baru, u Virpazaru, đe smo ovo ljeto veličanstveno i obilježili osam decenija tog slavnog događaja na mjestu odakle je krenula luča slobode.", kazao je on.

Predsjednik poručio da "Ideju antifašizma mi u Baru baštinimo kao autentični duh naše Crne Gore i ovog grada koji je i u najtežim vremenima ostao jedini bastion sloboadrske misli i građanske Crne Gore. Bar je to i danas. U vremenu kada smo, nažalost, svjedoci pokušaja potiranaj svih vrijednosti na kojima počiva grad i država, kada svjedočimo eskalaciji agresivne politike, mržnje, nacionalizma i klerikalizma, kada su porbuđeni mračni duhovi prošlosti, ja vjerujem da je naša dužnost ovđe još i veća da stanemo na kraj takvim pojavama i da pošaljemo jasnu poruku da ovđe nema mjesta osim za slogu, za bratsku ljubav i za ljudsko dostojanstvo svih a to garantuje jedino građansko i antifašističko društvo."

Raičević je rekao da ova izložba treba sve da nas podsjeti na značaj onoga što genracijama baštinimo, a što možda ponekad i zaboravimo jer je kao sastavni dio naših života nešto što samo po sebi podrazumijevamo. "Ali moramo biti svjesni da borba za slobodu i borba protiv zla nikada ne prestaje jer ni zlo ni mržnja nikad ne miruju već su stalna prijetnja našem miru, bezbijednosti i sreći." zaključio je predsjednik Opštine Bar.

“Trinaestojulski ustanak 1941. godine ponovo je vratio Crnogorce na mapu istorijskih naroda Evrope, kao nekad na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine, kada je Crna Gora postala nezavisna i međunarodno priznata država. Oba 13. jula, u simboličnom smislu, čine ugaone kamene moderne crnogorske državnosti, koju u savremenim uslovima moramo jačati autoritet pravne države, a na ustanovama prosvjete, nauke i kulture počivaju obaveze njegovanja državne tradicije i vrijednosti građanskog društva, koje u okviru svog djelokruga rada treba da onemoguće prisutne pokušaje revizije karaktera 13 jula, naročito onog iz 1941. godine“, kazao je predsjednik barskog ogranka Matice Ivan Jovović.
Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović rekao je: „Kada se čovjeku oduzmu sloboda, moralna autonomija i pravo da samostalno uređuje svoj život, šta onda preostaje? Za naše časne pretke, prije 80 godina, nije bilo dileme, oni su svoj herojski izbor odavno učinili- nama za ponos, a sebi za vječnu slavu.“ On dodaje da smo svi smo mi upućeni jedni na druge, da nam je dobrobit nam zajednička, kao i odgovornost da unapređujemo ono što smo do sad postigli. “Najzad, ukoliko tako ne bude i neuspjesi će nam biti zajednički i vodiće u zajedničku propast. To su snažne poruke 13. jula i danas jednako vrijedne i politički upozoravajuće kao što su bile prije 80 godina“, zaključio je Radulović.

Na izložbi su prikazane fotografije i istorijska svjedočanstva najznačajnijih trenutaka antifašističke borbe kao i ličnosti iz ovih krajeva koji su dali veliki doprinos toj borbi širom regiona ali i Evrope. Autori izložbe su Adnan Prekić, Jadranka Selhanović, Ivan Ivanović i Danilo Ivezić.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar