SEUŠ: Obilježen Evropski dan pravde

seuš b2

Obilježavanje tematske sedmice posvećene Evropskom danu pravde u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi započeto je anketiranjem 60 punoljetnih učenika, od kojih je 47% potvrdilo da zna za održavanje ove aktivnosti.

Anketa je imala 14 pitanja i njena sadržina je bila usmjerena ka procjeni informisanosti srednjoškolaca o funkcionisanju pravosudnog sistema i mogućnostima za ostvarivanje principa pravičnosti u našem društvu.

Iako većina ispitanika, njih 67%, smatra da ostvarivanje pravde isključivo zavisi od efikasnosti sudova, svega 10% smatra njihov rad u potpunosti efikasnim, dok je za 60 % ispitanika njihov angažman djelimično efikasan.

Rad naših sudova, uglavnom posredstvom medijskih komentara, po ovoj anketi povremeno prati 65% srednjoškolaca, dok čak četvrtina ispitanika uopšte ne prati, odnosno ne čita ili ne sluša medijske izvještaje o radu sudova. Učenici su informisanje medija o radu pravosudnog sistema uglavnom okarakterisali kao zadovoljavajuće, njih 59%, dok je konstataciju da je ono nedovoljno zaokružilo 33% anketiranih. Iako je svega četvrtina ispitanika, bez navođenja konkretnog povoda, bilo u prostorijama suda, otvorenost našeg pravosuđa prema javnosti kao odgovarajuću okarakterisalo je svega 14% punoljetnika, dok je za 51% ono nepotpuno, odnosno djelimično otvoreno.

Ono što posebno raduje jeste činjenica da je 80% anketiranih izrazilo spremnost za učestvovanje u aktivnostima koje bi doprinijele povećanju povjerenja u naše sudstvo.

seus d

Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, njih 59%, smatra da su tokom svog školovanja imali odgovarajuće upoznavanje sa radom pravosudnog sistema Crne Gore. U istom procentu su oni koji su poznavanje nadležnosti sudova u Crnoj Gori ocjenili kao dovoljno, dok je njih 35% poznavanje ove tematike odredilo kao nedovoljno. 92% anketiranih pobrojalo je najmanje tri naziva za sudove u našoj državi ili institucije vezane za njihov rad.

Maturanti i manji broj učenika trećih razreda u ovoj anketi izjašnjavao se i o međunarodnim, odnosno evropskim sudovima. Tako je 53% ispitivanih potvrdilo da zna za Evropski sud pravde (Sud pravde EU), dok je njih 67% potvrdno je odgovorilo na pitanje da li zaštitu svojih prava mogu zatražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Dio ankete u kojem je traženo objašnjenje pojma pravde biće zasebno obrađen i poslužiće kao najvažniji prilog u materijalu za vršnjačku edukaciju namjenjenu učenicima ove ustanove.

Obilježavanje Evropskog dana pravde započeto je 2003. godine, na inicijativu Komiteta ministara Savjeta Evrope i Evropske komisije, i ono se sprovodi u svim državama članicama Savjeta Evrope kroz organizaciju brojnih događaja u cilju približavanja pravde građanima, saopštio je prof. Neđeljko Đurović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar