Najava velike akcije u maslinjacima Mrkojevića

maslin bane 

Akciju potpisuje mr sci Miodrag Banović,prof.

 NVO “INFO sport CG” – Bar, uz podršku NVO “Društvo maslinari Bara”, građana Mrkojevića i uz pomoć prijatelja, u subotu 09. oktobra 2021. godine sa početkom u 10 sati, organizuju ekološku akciju “Novih 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića”. 

Neposredan povod za organizaciju ove ekološke akcije bila je ekološka katastrofa koja je zadesila Mrkojeviće u avgustu 2021. godine. Tada je izgorelo 749 viševjekovnih stabala maslina, a oštećeno je još 400 stabala maslina i 267 stabala drugih voćki. 

Ovom akcijom proširiće se “Mladi maslinjaci djece Bara” sa 100 novih mladih sadnica maslina. Do sada su građani Bara, svih socio-uzrasnih kategorija stanovništva, uz pomoć privatnih i državnih institucija, zasadili parkove maslina na 36 lokaliteta na cijelom području Opštine Bar, sa 830 mladih sadnica maslina. Ovi masinjaci zasađeni su u dvorištima institucija koje rade sa djecom i za djecu: vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, DC “Adria”, Crveni krst, Hram Sv. Jovana Vladimira, Islamski kulturni centar i kasarni “Pero Ćetković”. Ovom akcijom dodajemo i 37. lokalitet sa 100 novih mladih sadnica maslina djece Mrkojeveića, čime se povećava fond “Mladih maslinjaka djece Bara” na 930 sadnica. 

Nove masline su posvećene djeci Mrkojevića i biće zasađene na parcelama građana Mrkojevića na kojima su uništene masline, a mjesta za sadnju će odrediti upravo građani Mrkojevića koji su pretrpjeli najveću štetu. 

Za akciju su se već prijavili: OŠ “Mrkojevići” sa svojom djecom kojoj su posvećene mlade sadnice maslina, građani Mrkojevića, vlasnici bagera koji su odobrili korišćenje njihovih bagera koji će obaviti iskop osnova za sadnju maslina u Mrkojevićima kao njihovu donaciju: Kompanija “Kalamper”, JP “Komunalne djeltnosti” – Bar, Zoran Luković i Peko Tomanović. 

Učešće u akciji je otvorenog tipa i mogu se prijaviti i drugi prijatelji našeg Bara i naše ekološke države Crne Gore i drugi vlasnici bagera, što stvara pretpostavke da se može i prebaciti plan sadnje od 100 sadnica maslina.

Moguće sorte maslina za sadnju zavisiće od tržišta, koje uspijemo da obezbijedimo, a koje su predložili eksperti za oblast maslinarstva redovni profesori Biotehničkog fakulteta, Prof. Dr Momo Radulović i Prof. Dr Ranko Popović: Pikula, Istarska bjelica, Lećino, Pendolino, Koratina i Žutica.

Sredstva za kupovinu 100 sadnica maslina, 100 vreća prirodnog stajnjaka i prateći sadni materijal za okolčavanje i vezivanje maslina očekujemo od Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede.

Prijave novih učesnika u akciji: Novi učesnici u akciji mogu se prijaviti na adresu NVO “INFO sport CG” – Bar na tel. 069/234-543, putem Vibera ili putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar