Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Baru

 jonikij u br

Povodom pet godina od osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

On je ovom prilikom poručio da „govorimo o dobru i treba da mislimo o dobru, da radimo dobro, ali da u ovom svijetu trpimo dosta iskušenja“.

„Ovih dana je mnogo nekih optužbi, laži, podmetanja, krivog tumačenja. Svega i svačega se čulo protiv crkve Božije, a mi kada bismo odgovarali na sve to, ne bismo ništa drugo radili nego učestvovali u tom vrzinom kolu, u tom zlu i pakosti. Ne pada nam na pamet da odgovaramo na sve. Ponekad odgovorimo jer moramo, jer mora narod da zna istinu, ali je ne ponavljamo po stotinu puta. Ko hoće da čuje, neka čuje. Tako se ponašamo. Istrpimo vrlo često, radije trpimo, nego da odgovaramo“, kazao je Mitropolit Joanikije.

Snaga je, kako je naglasio, u istini.

Ako neko misli da je snaga u tome biti stalno prisutan u javnosti, stalno se oglašavati, snaga je u istini, ljubavi, dobroti, čestitosti, u tome da prebivamo, draga braćo i sestre. Da imamo povjerenja u Boga, koji je glava svoje crkve, koji rukovodi brodom svoje crkve. Gospod Isus Hrist je naša sigurnost, a ne mi kao neki ljudi koji znamo da napravimo dobru organizaciju. Treba nam ta organizacija, ali nije u tome konačna sigurnost, nego u Gospodu Isusu Hristu koji je kamen temeljac svoje crkve, glava svoje crkve, koji izgrađuje, objedinjuje i osnažuje neprestano. U tome je naša snaga, naša izdržljivost“, kazao je mitropolit Joanikije dodajući da zbog toga mora da objasnim zašto ne odgovara na sve „optužbe, laži i podmetanja“. 

„Ćutimo, trpimo i molimo se Bogu, a oni koji nas optužuju su naša braća. Pa nećemo da uvećavamo zlo među braćom. Gledamo da nađemo načina i puta da mirno razgovaramo sa onima koji nas toliko optužuju i podmeću. Koriste sva moguća sredstva današnje tehnike, komunikacije, da što više zla nanesu. Međutim, mi treba na to da odgovorimo dobrom I samo dobrim. To je ono dobro koje oplemenjuje i nas i one koji nas vole, i one koji nas mrze. Da se trudimo samo oko dobra, da oplemenimo svoje duše i svoja srca, svoje misli. Da se trudimo da činimo dobro. To je zavjet Hrišćanski, to je zahtjev našeg blaženopočivšeg Mitroplita, glavnog ktitora ovog svetoga hrama, to je zavjet naše svete vjere pravoslavne, da se zavjetujemo dobru, ljubavi Božijoj i bratskom pomirenju“, poručio je mitroplit Joanikije.

Paroh barski, protojerej stavrofor Slobodan Zeković kazao je da se pet godina osvećenja Hrama Svetog Jovana Vladimira proslavlja sedam dana ranije, “pošto će sledeće sedmice doći patrijarh Porfirije u Crnu Goru radi ustoličenja novoizbranog episkopa Budimljansko – nikšićkog Metodija, tako da će Vladika tih dana imati dosta obavezam pa smo po njegovom blagoslovu nekoliko dana ranije organizovali ovaj sabor”.

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru je, podsjetimo, osvještan 25. septembra 2016. godine, u prisustvu oko pet hiljada vjernika iz Crne Gore, zemalja regiona, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije….

Nakon liturije članovi KUD Sveti Jovan Vladimir upriličili su prigodan kulturni program, a u kripti Sabornog hrama svetog Jovana Vladimira Kolo Srpskih sestara je pripremilo slavsko posluženje za sve.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar