Saopštenje predsjednika Skupštine CG Alekse Bečića

Aleksa Bečić 111

Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore prosledio je saopštenje kojeg integralno prenosimo.

Danas je istorijski datum, datum koji će se decenijama i vjekovima pamtiti i pominjati. Na današnji dan prije godinu dana ispisane su najljepše stranice crnogorske demokratije. Crna Gora je po prvi put u svojoj istoriji mirnim putem promijenila vlast na izborima.

Imajući u vidu teško naslijeđe, zatečeno ekonomsko-socijalno, epidemiološko, kao i stanje na polju vladavine prava, ovo je neminovno morala biti godina ekonomskog i zdravstvenog spasa od kolapsa sistema. I to smo uspjeli!

Prvu godišnjicu istorijskih promjena dočekujemo sa brojnim dostignućima. Ponosan sam na donešene zakone i odluke Skupštine Crne Gore kojima su ispravljene brojne nepravde u našem društvu, ali i postavljene zdrave osnove za dalji napredak.

Po prvi put u našoj istoriji, osnovci kreću u školu sa besplatnim udžbenicima. Predškolci, naši najmladji mališani, posle blizu 30 godina ponovo će dobiti dječiji dodatak. Radnici će primiti veće minimalne zarade, a staračka domaćinstva veće staračke naknade.

Na veliku radost svih, možemo se pohvaliti i odličnom turističkom sezonom širom naše zemlje. Godinu za nama obilježilo je i smanjenje kreditnog zaduženja u odnosu na najveći kredit za izgradnju auto-puta. Osnivanje nove avio-kompanije, te kupovina dva aviona, koja su sada u vlasništvu Crne Gore takođe predstavlja veliki uspjeh.

Vrijedno je pomenuti brojne pogodnosti koje je EPCG kreirao za građane, kao i niže račune za struju, što je odličan pokazatelj opredjeljenja da država mora biti tu zbog građana.

Zdravstveni, prosvjetni i radnici u socijalnim ustanovama po prvi put su dobili mogućnost da besplatno ljetuju na crnogorskom primorju.

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen je na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. U cilju uspostavljanja pravičnog odnosa države prema religijskim zajednicama, Islamskoj zajednici vraćena je džamija u Pljevljima.

Nacionalni javni servis RTCG dobio je novi Savjet, a Crna Gora novi tužilački zakon i razrješenje dosadadašnjeg Tužilačkog savjeta.
Takođe, i na polju borbe protiv organizovanog kriminala odlučnost države svjedoči rekordna zapljena kokaina.

Skupština Crne Gore je postala najtransparentniji Parlament u bivšoj SFRJ i širem regionu. Tome u prilog svjedoči novi Parlamentarni kanal i direktni prenosi svih parlamentarnih aktivnosti. Skupština je takođe bila domaćin brojnim najvišim državnim predstavnicima, uključujući i 41 parlamentarca i predsjednika parlamenata iz 41 zemlje svijeta.

Osim toga, u toku je temeljna adaptacija zgrade Skupštine Crne Gore, digitalizacija zakonodavnog postupka, opremanje Skupštine novom savremenom opremom, a Parlament dobija i svoju solarnu elektranu.

Zamislite kakve bi tek rezultate imali da nema ekstremizma, podjela, ideoloških orgijanja, političkih previranja, odnosno, da imamo potrebnu političku stabilnost. Zato tražite dobro u ljudima, a ne uvijek loše, ne negirajte druge, jer se na negaciji ne može graditi ni jedno dobro. Ne genralizujte i ne izjednačavajte se sa nacijama i državama, jer su takve privatizacije opasne i štetne.

Okrenimo se stabilnosti, pomirenju, budućnosti, jer od dobra Crne Gore svima nama može biti samo dobro.

Živjela Crna Gora!

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar