Bar: Sve službe su u punoj pripravnosti

 stabb

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Baru, danas je zasijedao Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje.

Na današnjem sastanku Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Bar donijeta je odluka da Služba zaštite i spašavanja od večeras ponovo počne dezinfekciju prostora ispred Covid ambulanti u Domu zdravlja i Opštoj bolnici. Isto tako Opština Bar ustupiće dva službena vozila Domu zdravlja za pojačan rad Patronažne službe, a na građane je apelovano da se strogo pridržavaju epidemioloških mjera i da se vakcinišu. Na sastanku je dogovorena saradnja organa lokalne uprave, službi i javnih službi sa Domom zdravlja Bar, te da se na uspostavljenom punktu za tu namjenu organizuje kolektivna vakcinacija zaposlenih koji za to iskažu interesovanje, pa je tako preporučeno svim privrednim subjektima i institucijama u gradu da organizuju imunizaciju zaposlenih na ovaj način. Takođe, apelovano je da je, zbog sve većih potreba za kiseonikom u liječenju pacijenata, neophodno što prije u funkciju staviti kiseoničku stanicu u barskoj bolnici.


" Sezona jeste bila dobra, ali platili smo ceh širenjem zaraze, jer smo juče oborili i najcrnji rekord u broju novozaraženih od početka pandemije. Situacija je krajnje zabrinjavajuća, a dodatno je otežava, čini se, inertnost i uspavanost javnosti. Došlo je do značajnog opuštanja i neophodna je reakcija javnosti, kako bi se poruke jače i glasnije čule. Zato smo se i odlučili na organizaciju ovog sastanka, da još jednom pokažemo da smo Tim, da možemo da pružimo podršku i pomoć jedni drugima i da na taj način utičemo na ono što jeste cilj svih nas, a to je očuvanje zdravlja svih naših sugradjana i onih koji turistički borave u našem gradu.”, kazao je na današnjem sastanku predsjednik Opštine i rukovodilac Tima za zaštitu i spašavanje Dušan Raičević,iskazujući posebnu zahvalnost i punu podršku svima u cjelokupnom sistemu zdravstva, koji se već duže od godine ipo dana neprestano bore sa izazovima Covida-19.

Juče je zabilježeno 104 novooboljelih, od čega 90 građana a 14 turista, čime je premašen najcrnji rekord iz januara ove godine, kada je na dnevnom nivou bilo najviše novoinficiranih od početka pandemije - 96. U posljednjih pet dana preminulo je čak 10 sugrađana oboljelih od korona virusa.

Razlog za to, prema ocjeni ljekara iz barskih zdravstvenih ustanova, jeste neodovoljna pažnja građana i turista u poštovanju zaštitnih mjera, nenošenje maski, održavanje distance ali i organizacija različitih okupljanja bez ikakvog poštovanja mjera. Struktura oboljelih je značajno izmijenjena, jer su među zaraženima u najvećem broju mladi građani od 18 do 45 godina, a većina oboljelih ima teži oblik upale pluća.


Na sastanku je konstanovano da je pritisak na zdravstveni sistem u Baru ogroman; da su kapaciteti skoro popunjeni, da je evidentirana velika potrošnja kiseonika u liječenju oboljelih ali i da je bolnički sistem suočen sa nedostatkom kadra.

Ocijenjeno je da je procenat vakcinisanih od oko 30% u Baru još uvjek nedovoljan za postizanje kolektivnog imuniteta, za što je potrebno dostići brojku od makar 60% vakcinisanih. Važno je napomenuti da je od broja novooboljelih čak 85% nevakcinisanih, dok je 90% smrtnih slučajeva među nevakcinisanima, što dovoljno govori o važnosti vakcinacije, zaključeno je na sastanku Tima.


Tim je analizirao i požarnu sezonu i pohvaljeni su napori vatrogasaca u gašenju vatre na više lokacija tokom ljeta, kao i rad svih drugih službi: Policije, Komunalnog i preduzeća " Vodovod i kanalizacija", Komunalne policije, Direktorata za zaštitu i spašavanje, Crvenog krsta, Doma zdravlja i svih drugih koji, takođe, u vanrednim i otežavajućim okolnostima, ulažu dodatne napore da odgovore svim zadacima i potrebama građana.

Tim za zaštitu i spašavanje efikasno koordinira aktivnosti svih ovih službi iz različitih oblasti i nadležnosti, koji u kontinuitetu i zajednički iznose svoje predloge i potrebe sa ciljem kvalitetne borbe sa svim izazovima u gradu, naročito sa epidemijom Covid-19.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar