Sa prijateljima iz Dalmacije izvršeno zaprašivanje Stare masline

st gosti 1

Nakon ružnih fotografija požarom uništenih maslinjaka u Mrkojevićima Društvo maslinara Bar šalje nam vedrije slike prijateljstva i odličnog ovogodišnjeg roda Stare masline.

Društvo maslinara Bar je u skladu sa Planom redovnog održavanja i brige o Staroj maslini izvršilo njen obilazak i primjenu agrotehničkih mjera.

st gosti 2
Barani su imali zadovoljstvo da im u posjetu sa Hvara dođe prijatelj crnogorskih maslinara magistar Stanko Štambuk koji je zaposlen u Savjetodavnoj službi Hrvatske i čije je znanje i iskustvo dragocjeno posebno u slučaju kao što je stablo Stare masline čije je vrijednost neprocjenjiva.
Posjeta prijatelja iz Dalmacije je iskorištena za zajednički obilazak Stare masline, stručnu procjenu njenog stanja i ovogodišnjeg roda te zaprašivanje protiv muve masline i drugih insekata. Uvjerivši se u odlično stanje Stare masline Stanko je pohvalio barske maslinare a posebno zadovoljstvo je izrazio količinom i kvalitetom ploda što je potvrda da su dosadašnje mjere bile adekvatne.
Predstavnici Društva maslinara su zajedno sa magistrom Štambukom a prema preporukama Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove Crne Gore izvršili zaprašivanje Stare masline za što je korišten insekticid „Imidan“.
Ovogodišnji rod Stare masline koji je obilan kao i prošlogodišnji je potvrda da se stručnošću i adekvatnom primjenom agrotehničkih mjera i ozbiljnom brigom o maslinama u mnogome može prevaziči alternatviva rodnost i obezbjediti da barske masline rađaju svake godine a ne svake druge ili treće kako je to u većini slučaj u Baru i Crnoj Gori.
Nakon obilaska Stare masline domaćini su gostima predstavili novosagrađenu Kuću maslina čije otvaranje maslinari željno iščekuju.Gospodin Štambuk je izrazio oduševljenje izgledom i sadržajem ovog za crnogorsko maslinarstvo izuzetno značajnog objekta. Dogovoreno je da odmah nakon otvaranja Stanko dođe u Bar i održi seriju stručnih predavanja za crnogorske maslinare.Zaključeno je da stav barskih maslinara da će Kuća maslina biti centar crnogorskog maslinarstva itekako opravdan.
Prijateljstvo barskih i Dalmatinskih maslinara je učvršćeno i sigurno će se i dalje razvijati, saopšteno je iz Dsruštva maslinara Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar