Protest mještana Velje Gorane Vladi CG

 

kamen melju

Reagovanje mještana Velje Gorane, povodom Vladinog saopštenja i informisanja o kamenolomima prenosimo integralno.

Poštovana Vlado Crne Gore,

Obraćamo Vam se kao građani CG i mještani Velje Gorane, jedne Barske lokalne zajednice u kojoj je planiran kamenolom privatne firme “ d.o.o Trojan “ i povodom kojeg već bezbroj puta reagujemo i pokušavamo pronaći pomoć nadležnih institucija.

Kao sto ste i u saopštenju kazali, rudarske djelatnosti su dobre za ekonomski razvoj jedne države, ali dozvolite nam da Vas upoznamo da iste takve djelatnosti, koje se isplaniraju u naseljenom mjestu, u mjestu gdje žive ljudi, u mjestu gdje je rudarska djelatnost na korak od privatnih imanja i kuca može jedino da ima velike posljedice!

Pitamo Vas, poštovana Ekspertska Vlado Crne Gore, da li su naši životi i životi naše djece manje bitni od onih kada ste branili volju mještana Sinjajevine ?

Da li su naša ognjišta i budućnost naše djece manje bitna od onih građana koje ste branili kad su u pitanju hidro elektrane na sjeveru Cg ?
Za koje ste bez problema raskinuli sve ugovore o izgradnji istih!

Pitamo vas, zar je neophodno da se za sve u našoj državi mora upotrebiti sila ?
Zar se ne može ispoštovati volja građana koji tu žive i grade svoju budućnost ?

Pitamo Vas, jesmo li manje bitni od građana podgorice koji su branili Ljubovica Brdo ?

Dozvolite da još jednom upoznamo javnost o problemu, kao i da Vam navedemo razloge našeg protivljenja izgradnje kamenoloma!

Planirani kamenolom se nalazi na nepunih 150 metara od kuća!

Planirani kamenolom se nalazi na svega par koraka od privatnih imanja koja mještani koriste u poljoprivredne svrhe, kao i u stocarske svrhe za ispašu livada!

Planirani kamenolom ima u planu da koristi otudjen privatni posjed za prilaz istom kamenolomu, a koji treba da bude vraćen vlasniku zemljišta cijem je oduzet!

Planirani kamenolom je na nepunih 100 metara vazdusne linije desetine prvih kuća sela, obzirom na to da još uvjek nemamo vodosnadbjevanje i da svi koristimo vodu sa naših krovova, koju punimo u naše bazene, ko nam garantuje da obilne prašine koje se prave tokom radova na kamenolomu neće završiti na našim krovovima kuca, a potom u našim bazenima vode!?

Ko nam garantuje mir tokom svakodnevnog miniranja i okopavanja velikim mašinama!?

Imamo primjer susjedne opstine koja već ima kamenolom zadnjih 15 godina, pored kojeg često prolazimo, neopisiva je slika sredine tog mjesta, koja je šteta i prašina nanesena!
Ne želimo da se isto desi na korak od naših kuca i naših imanja!

Kamenolom susjedne opstine je na odprilike 1,5km udaljenosti od našeg mjesta i čujemo svako njihovo miniranje, možemo tek zamisliti kako će se osjecati izvodjenje miniranja na kamenolomu koji je na svega 100 metara od kuca!

Predhodna, a ujedno i prva javna rasprava na inicijativu Agencije za Zaštitu i Životne Sredine je nedovoljno da se na osnovu mišljenja 2 clana komisije donesu odluke životima više desetina mještana ovog mjesta!

Napominjemo, da ćemo odlučno braniti nas kraj i naša ognjišta od ovakvih investicija koje jedino mogu donjeti korist pojedincima, a ogromnu štetu nama kao mještanima!!!

Apelujemo na vladu i na nadležna ministarstva da ne koristi izgovore, kako je ovo projekat prošle vlade, jer mi poštovana Vlado Cg nismo prošla vlada, niti inicijatori ovog projekta, a vi kao aktuelna vlast, smatramo da je vaša obaveza da rijestite i prošle i sadasnje probleme građana, stoga vas molimo da obustavite ovaj projekat, u suprotonom ćemo biti primorani da izađemo na protest i blokiramo glavni put kako biste napokon ozbiljno shvatili nas problem na koji ukazujemo!

Mještani Velje Gorane

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar