Na inicijativu Plavog kruga: Za dijabetičare na insulinu trakice, lancete i aparat na recept!

dr v.kalinic vujovic

Udruženja dijabatečara Crne Gore, Savez Udruženja dijabetičara u dva navrata su se peticijama ( oko 6.000 potpisa) obraćali Fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja tražeči pomjeranje starosne granice za dodjelu trakica za samokontrolu za dijabetičare koji su na insulinu. Peticiju je pokrenula NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar, čiji je osnivač i predsednik dr Valentina Kalinić, internista-endokrinolog.

Piše : Biljana Dabić

Svi dijabetičari koji su na insulinu, bez obzira na životnu dob, imaju pravo na besplatne trakice i lancete preko ljekarskog recepta. Takođe, svim dijabetičarima koji su na terapiji insulinom može se odobriti besplatan aparat za samokontrolu šećera u krvi. Ovo je regulisano novim Pravilnikom Fonda za zdravstveno osiguranje koji je već u prijeni. Predlog za nabavku trakica, lanceta i aparata za samokontrolu šećera u krvi daje doktor subspecijalista endokrinolog, a izabrani doktor propisuje recept.

U Crnoj Gori na insulinskoj terapiji je oko 10.000 dijabetičara. Za sve dijabetičare tip 1, i dijabetičare tip 2 koji su na insulinu samokontrola je obavezna što praktično znači da su im trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi potrebne koliko i insulin. Samokontrolu do sada je otežavao budžet dijabetičara. Dijabetičarima koji su na intenzivnoj insulinskoj terapji (4 puta dnevno primaju insulin) na godišnjem nivou potrebne su 33 kutije što znači da su, punoljetni dijabetičari do sada samo za trakice trebali izdvojiti preko 800 eura.
„Dio prevencije šećerne bolesti je i obezbjeđivanje medicinskotehničkih pomagala kod šećerne bolesti u skladu sa Pravilnikom i Listom pomagala - kao što je aparat za mjerenje
nivoa šećera u krvi, dijagnostičke trake za aparat i lancete za vađenje krvi iz prsta. Novi Pravilnik je veliki pomak u odnosu na raniji Pravilnik kojim su ova medicinskotehnička pomagala bila dozvoljena na teret sredstava Fonda samo oboljelim od dijabetesa do 18 godina“, kazala je načelnik Odsjeka za farmaciju i farmakoekonomiju Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, mr ph spec. Olgica Knežević.

Osigurani pacijenti, koji primaju insulin jednom dnevno, mogu besplatno da dobiju 25 do 30 trakica i isti broj lanceta mjesečno.
Po novom pravilniku Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), maloljetni dijabetičari koji primaju insulin dva i više puta dnevno, a uz to koriste insulinske pumpe, dobijaju besplatno po 200 traka i lanceta mjesečno. Punoljetni građani koji insulin primaju dva i više puta dnevno, imaju pravo na 25 do 100 traka i isti broj lanceta mjesečno. Po novom propisu, svim dijabetičarima koji su na terapiji insulinom može se odobriti besplatan aparat za samokontrolu šećera u krvi. Trakice i lancete dijabetičari će dobijati u apotekama “Montefarma”.

Udruženja dibatečira Crne Gore, Savez Udruženja dijabetičara u dva navrata su se peticijama (oko 6.000 potpisa) obraćali Fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja tražeči pomjeranje starosne granice za dodjelu trakica za samokontrolu za dijabetičare koji su na insulinu. Peticiju je pokrenula NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar, čiji je osnivač i predsednik dr Valentina Kalinić, internista-endokrinolog.

„Iniciative Udruženja dijabetičara i Savez udruženja dijabetičara su nekoliko godina stajale u fiokama. Ovo je veliki pomak za dijabetičare, ali i društvo u cijelini. Novi Pravilnik sada daje za nijansu više povoljnosti dijabetičarima u Crnoj Gori, nego što imaju u zemljama okruženja. Ono što mi endokrinolozi konstatno ističemo je da redovnim sprovođenjem samokontrole preveniraju se komplikacije od dijabetesa, potrebne su i trakice“, kazala je dr Kalinić ističući veliku podršku Nacionalne komisije za dijabetes.

„Sada je na pacijentima da se edukuju i redovno sprovode samokontrolu. U zavisnosti od broja doza dijabetičarima se daju preporuke za mjerenje nivoa šećera u krvi. Statistika je pokazala da 50 % uspjeha u regulisanju tromjesečnog šećera ima samokontrola. Samokontrolom se mjeri šećer našte, 2 h posle jela i posle terapije i 15 minuta nakon fizičke aktivnosti da bi se provjerilo kako terapija i fizička aktivnost utiču na nivo šećera u krvi. Za dijabetičare koji primaju četri doze, idealno je mjerenje 7 puta dnevno, međutim, to je pravilo koje sprovode samo oni najdisciplinovaniji dijabetičari“, kazala je dr Kalinić.
Prema IDF atlasu, u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori ima oko 9-11% dijabetičara - oko 50.000.

Prema podacima Nacionalne komisije za dijabetes, procjenjuje se da se za liječenje dijabetesa na godišnjem nivou iz Fonda izdvaja oko deset miliona eura. Od toga za liječenje komplikacija od dijabetesa država plaća 2/3 , a svega 1/3 se izdvaja za prevenciju. Tendencija endokrinologa i nevladinog sektora koji se bave dijabetesom je da povećaju sredstva za prevenciju i edukaciju dijabetičara što olakšava život dijabetičara, produžava im životni vijek, a smanjuje troškove države.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar