Interesi učenika prije svega!

protest

Grupa građana protestovala je danas ispred sjedišta Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta zbog posljednjih imenovanja vršilaca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola.

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću interpelaciju za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

Iz SDP-a su predložili da se ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti, smijeni u najkraćem mogućem roku.

 

Iz ministarstva su poručili da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava

Novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani su nepartijski i prilikom njihovog izbora vrednovani su profesionalni angažman, znanje, kompetencije i stručnost, a svi odlazeći direktori, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, pravdu mogu potražiti pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čijem čelu je ministarka Vesna Bratić.

Poručili su da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava.

"Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti. U tom smislu, više puta smo nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas, i to smo pokazali, razumijemo i poštujemo. Istovremeno, stalo nam je da učestvujemo u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih. Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva ukazuju da je sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska obaveza tog resora.

" Čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta

auto klime bakovic 1