Održana regionalna radionica za destinacijski menadžment i podvodno kulturno nasljeđe

to skup mo

Turistička organizacija Bar je od 8. do 9. jula učestovala na regionalnoj radionici koje je održana u Mostaru na temu destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa.

Ovom događaju u okviru projekta pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) su prisustvovali predstavnici svih partnerskih organizacija, a takođe i relevantni akteri iz tri zemlje, učesnice projekta.

Na radionici je bilo riječi o mogućnostima poboljšanja prepoznatosti turističkog potencijala jedinstvene podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na primjerima dobre prakse iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja, zaštiti iste, kao i valorizaciji ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude kroz ronilački turizam. Radni tim je ukazao na značaj ove teme na regionalnom nivou i predložio da se kreira najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će obezbijediti konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pored predstavljenog materijala i video prezentacija, govorilo se o destinacijskom menadžmentu, ronilačkom turizmu i podvodnoj kulturnoj baštini, zakonskoj regulativi i standardizaciji usluga ronilačkog turizma, zaštiti podvodnog kulturnog nasljeđa kao temelja pametnog upravljanja destinacijama i inovativnoj integraciji ovog nasljeđa u turističku ponudu. Tokom događaja, diskutovalo se i o situacijama u sektoru ronilačkog turizma i podvodnog kulturnog nasljeđa u tri zemlje, kao i o optimalnim modelima upravljanja destinacijama za ronjenje.

Dvodnevnoj radionici je prisustvovalo preko trideset učesnika. Projekat WRECKS4ALL ulazi u glavnu fazu implementacije čije je finansiranje odobreno od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar