Predsjednik Raičević sa delegacijom francuske mornarice odao poštu stradalima na brodu "Dague"

uuu

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević primio je danas delegaciju Nacionalne mornarice Francuske koja u Baru boravi povodom uplovljavanja savezničkog broda "Pluton" u barsku luku. Tom prilikom on se sastao se sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori, Njegovom ekselencijom Kristijanom Timonijem, kao i delegacijom broda francuske mornarice, kapetanom Emrik Baraze de Lanurienom i vojnim atašeom, pukovnikom Fabris Dudom.

rr

Oni su razgovarali o perspektivama saradnje Francuske i Opštine Bar, dobrim istorijskim vezama i zajedničkoj tradiciji ali i mogućnostima dalje saradnje i podrške razvoju turizma i privrede grada, naročito preduzećima koja rade na zelenoj ekonomiji. Najavljeno je da će Bar biti u sferi interesovanja Francuske u narednom periodu te da će raditi na zajedničkim aktivnostima jer Bar ima značajnu ulogu na evropskoj raskrsnici. Oni su razgovarali i o prisustvu francuske mornarice i broda koji boravi u Baru.

Brod baza za protivminske ronioce Nacionalne mornarice Francuske, „Pluton“, je u posjeti Mornarici Vojske Crne Gore a 25 članova posade broda učestvovaće u aktivnostima ronjenja u zonama u kojima se nalaze francuske podmornice Frenel i Monž koje su potonule 1915. godine tokom Prvog svjetskog rata.

U okviru posjete održana je i ceremonija u Baru, u znak sjećanja na 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa i na bratstvo po oružju između Francuske i Crne Gore koje se nastavlja i danas u okviru NATO-a.

gggg

Delegacije Francuske i Opštine Bar u prisustvu francuskog ambasadora, Nj.E. gospodina Kristijana Timonijea, predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića, princa Nikole II Petrovića Njegoša i komandanta broda, Emrika Barazea de Lanuriena, odali su počast dvadeset devetorici mornara kontratorpiljerke "Dague" koja je potonula 24. februara 1915. nakon što je naišla na minu, dok je bila u pratnji britanskog teretnog broda, koji je imao zadatak da snabdije namirnicama crnogorsku vladu.

Na spomen obilježje koje u Baru podignuto na stotu godišnjicu stradaja i potonuće, a u znak sjećanja na žrtve iz prvog svjetskog rata sa francuskog broda "Dague", položeni su vijenci uz sve počasti.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar