Bar, primjer najbolje prakse u regionu

t dule

Opština Bar organizator je Sajma preduzetništva na kojem su se sinoć svojim uspješnim pričama predstavili preduzetnici i preduzetnice koji su podržani kroz više opštinskih programa podrške razvoju biznisa, ali i prezentovani rezultati rada lokalne samouprave u tom smjeru i njihovi pozitivni efekti.

Opština Bar prepoznata je kao regionalni primjer najbolje prakse kada je u pitanju podrška razvoju bizinisa i posebno ženskog preduzetništvu i to od strane NALAS mreže lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope čiji je član preko Zajednice Opština Crne Gore i Opština Bar. Na ovaj način politika i programi Opštine u oblasti podrške preduzetnicama dobili su i međunarodno priznanje kvaliteta i svrsishodnosti.

Sajam preduzetništva bio je i prilika za studijsku posjetu ZELS zajednice lokalnih samouprava Sjeverne Makedonije u čijoj delegaciji je nekoliko gradonačelnica i predsjednica lokalnih skupština posjetilo Opštinu Bar i sastali se sa predsjednikom Dušanom Raičevićem i potpredsjednicom Tanjom Spičanović. Oni su bili zainteresovani da čuju iskustva Opštine Bar u ovoj oblasti i da podijele ideje i prakse koje različite opštine sprovode u cilju podrške i razvoja biznisa i lokalnog preduzetništva. Delegacija je učestvovala i na Sajmu preduzetništva i direktno razgovarala sa korisnicima podrške Opštine Bar i o njihovim iskustvima.

tanjnja

Poptredsjednica Opštine Tanja Spičanović poručila je na Sajmu ispred dvorca kralja Nikole da je za samo dvije godine tokom kojih je realizovana raspodjela sredstava za podršku ženskom preduzetništvu i preduzetništvu finansijsku podršku Opštine za realizaciju svojih biznis ideja dobilo 100 lica, od čega 66 žena i 34 muškarca a da su raspodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od skoro 463.000 eura. Ona je kazala da je ono što efekat podške čini posebno snažnim i održivim, otvaranje novih radnih mjesta koja su stvorena kroz ove programe podrške Opštine.

“Kada vidimo koliko je podrška lokalne uprave bila značajna našim sugrađanima i u kolikoj mjeri im je olakšala poslovanje, pogotovo u veoma teškim i izazovnim okolnostima pandemije kada je opstanak i mnogo većih biznisa bio doveden u pitanje, onda znamo da smo zapravo bili na pravom putu i da smo uradili dobar posao.” kazala je Spičanović. Ona je posebno pozdravila goste iz delegacije Sjeverne Makedonije, gradonačelnice opština i skupština opština, kao i predstavnice međunarodnih organizacija (UN Woman), na čelu sa g-đom Dušicom Perišić, direktoricom Zajednice jedinica lokalne samouprave Sjeverne Makedonije, kao i gradonačelnika pobratimske opštine Resen, Živka Gošarevskog.

Pružajući podršku preduzetništvu Opština Bar ostvaruje jedan od svojih strateških prioriteta, a to je unapređenje lokalnog privrednog ambijenta i kreiranje novih radnih mjesta. Stoga ovaj sajam bio je prilika da se promovišu lokalni biznis projekti , da se zajednica bliže upozna sa njima, ali i da preduzetnici razmijene iskustva i dobiju nove ideje za unapređenje svog biznisa. Posebno je značajno što ovakav rad Opštine dobija i međunarodna priznanja i potvrdu kvaliteta i iz država regiona i Evrope te grad Bar postaje prepoznatljiva biznis destinacija.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar