Promocija knjige „Živi život svoj“ dr Elharuna Selimovića

isl 2

U  Islamskom kulturnom centru sinoć je održana promocija knjige „Živi život svoj“ dr Elharuna Selimovića.

Nakon duže pauze izazvane pandemijom, kako je naglasio glavni imam i domaćin mr Muidin ef. Milaii, počele su aktivnosti u Islamskom kulturnom centru. Dr Elharun Selimović je prijatelj Medžlisa Islamske zajednice Bar i po četvri put promoviše svoje knjige u izdanju IKC-a.

isl 3

Mr Milaimi je govorio sa teološkog aspekta o vrijednosti vremena u životu svakog pojedinca. Allah Uzvišeni se zaklinje vremenom i jedna sura u Kur'anu nosi, upravo, naziv El-Asr, što u prijevodu znači Vrijeme. Ukoliko se Allah dž.š. nečim zaklinje - u tome je velika korist, i posebna pažnja, pozornost treba da bude usmjerena prema tome. Poslanik a.s. uči da treba da se iskoriste pet stvari prije drugih pet, kazavši: „Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije nego postaneš zauzet i život prije smrti.“

isl 4
„Iz geneacije u generaciju izgubili smo smisao i značaj riječi. Nekada je Poslanik a.s. samo nešto rekao, njegovi drugovi su odmah to shvatili. Shvatanje riječi i pogled na njih nije više kao što je nekada bio. Danas su riječi iste kao nekada. Odnos prema njima nije isti. El-Fatiha je ista.“, naveo je psihoterapeut.

Osim gubitka smisla i značaja riječi, razlog ljudske nesreće, tuge, nespokoja i depresije - kao najzastupljenije bolesti današnjice, psihoterapeut Selimović navodi „tihi ubica“ – stres i „Sluga svoga sluge. Gospodar nam je dao ovaj svijet i stavio nas, ljude kao namjesnike na zemlji. Jedino smo mi sposobni od svih stvorenja da njime upravljamo. Šta se desilo? Kao i u svemu, kao i u vrijednostima, desila se inverzja. Inverzija vrijednosti. Šta je bilo gore sad je dolje. Vrijednosti više nisu važne. Mahane su postale vrline. Napravili smo inverziju u cijelom životu. Došlo je do toga da je ovaj svijet, koji je stvoren da bi nama služio, mi smo počeli biti sluge njemu.

isl 1

Kako bi čovjek, žena, mlada osoba mogli da „Živi život svoj“ potrebno je da promijene pogled i gledanje na događaje, dešavanja oko njih. Njihova unutrašnjost, duševno stanje utiče na reakciju. Spoljašnje događaje niko ne može kontrolisati, ali zato mogu svoju unutrašnjost, svoj pogled na svijet.
Kada pozitivno razmišljanje, shvatanje i pozitivan odnos prema svijetu preovlada, tada će svaki pojedinac moći da „Živi život svoj“.

isl 5
Dr Elharun Selimović je klinički psiholog i psihoterapeut. Autor je više knjiga iz pomenutih oblasti i poznati govornik na teme duševnog zdravlja i vjere.
Ašere iz Kur'ana je proučio Muhamed Selimović.

Izvor: IKC Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar