Otvoren spomen park

log 3

Opširnija vijest....

log 2

Sinoć je u Baru, otvoren spomen park na mjesta gdje je u Drugom svjetskom ratu bio koncentracioni logor.

log 6

Otvaranju spomen parka prisustvovao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Goran Đurković, predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, predsjednici opština Danilovgrad, Cetinje i Ulcinj, predstavnici UBNOR-a Bar i brojni građani, među kojima i potomci logoraša i žrtava na Reni.

log 4

Spomen park je otvorio predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

Spomen kompleks na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora otvoren je u susret velikom datumu naše istorije- 13. julu i jubileju- 80 godina od slavnog crnogorskog antifašističkog pokreta i NOB- e, kazao je predsjednik Opštine, Dušan Raičević.

log 8

“Ovaj park memoriše teške sudbine gotovo deset hiljada muškaraca, žena i djece, mnogih interniranih u logore Albanije, Italije i Njemačke, pogubljenih na drugim stratištima ili umrlih, od kojih je 30 strijeljanih na Reni. Predajući večeras ovaj park građanima, odajemo počast stradalnicima logora na Reni, ali, ujedno, mi simbolički, ukazujemo na važnost sveprisutnosti antifašističke svijesti i danas i sjutra. I više od toga- da ideju antifašizma baštinimo kao autentični duh naše Crne Gore i našeg Bara”, istakao je Raičević i dodao da se time šalje i važna poruka da se zlo ne ponovi.

log 5

“Danas, kada smo, nažalost, svjedoci primitivnih ataka na antifašističke vrijednosti i tradiciju, brutalnih pokušaja revizije istorije i primitivnih skrnavljenja spomeničkog blaga antifašizma u Crnoj Gori, mi odavde opominjemo na pogubne militantne i fašizoidne politike i zlo koje se ne smije ponoviti ni u kojem vidu. Mi miroljubivo kažemo- naša memorija je živa i uznemirujuća. Mi, dakle, u Baru, upravo na ovom mjestu, ostavljamo trajni biljeg, promovišući etički stav i vrijednosni sistem na kojima počiva neustrašiva i slobodarska Crna Gora 13. jula, ujedno i vrijednosti na kojima je nastala i počiva moderna Evropa”, kazao je, između ostalog, predsjednik Opštine, Dušan Raičević.

log 7

“Nema ništa uzvišenije nego umrijeti za drugoga i za svoje ideale, a ništa tužnije nego kada drugi zaborave na one koji su umrli za njih. Ta nas mudrost opominje i obavezuje da poštujemo i cijenimo njihove žrtve i njegujemo svoju prošlost”, kazao je predsjednik UBNOR-a Bar, Đuro Marković.

log 9

Na centralnom djelu Trga postavljen je  spomjenik   koji jasno simbolizuje čovjeka zarobljenog u patnji, rad arhitekte iz Bara, Igora Miloševića.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar