Danas je Nacionalni Dan Muslimana Crne Gore

dan muslimana

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore na svom zasjedanju odlučio je da proglasi 20. jun za nacinalni Dan Muslimana Crne Gore.

Naime, 20.juna 1912. godine Ukazom o postavljenju muftije crnogorskih muslimana, Knjaz Nikola je za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda . Kralj Nikola je njegovim izborom težio da na čelu Islamske vjerske zajednice bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima u potpunosti okrenuta Crnoj Gori.

Murteza Karađuzović je bio član crnogorske Skupštine u sva četiri njena saziva, i u njoj nije bio „evet“ efendija, već se borio za prava crnogorskih Muslimana. U Crnogorskoj narodnoj skupštini, gorljivo je branio patriotizam svojih vjernika, pa je na opasku jednog poslanika da Muslimani ne idu u vojsku, odgovorio da će se kad bude potrebno svi crnogorski podanici islamske vjeroispovijesti staviti pod crnogorsku ratnu zastavu, primiti oružje, kad ih knjaz Nikola pozove, i da će s „ostalom braćom Crnogorcima hrabro se boriti protivu opšteg neprijatelja“

Izuzetan je doprinos muftije Karađuzovića dao je u zaustavljanju nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju 1913. godine jer tek nakon njegove intervencije kralj Nikola je zaustavio pokrštavanje.

Karađuzović je, pored vjerske, završio crnogorsku osnovnu školu i vremenom je stekao ugled jednog od najobrazovanijih Muslimana u Crnoj Gori.

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore odlučio je da se na nacionalni Dan Muslimana Crne Gore zaslužnim pojedincima uruče i dvije nagrade : Avdo Međedović za doprinos kulturnom identitetu Muslimana Crne Gore i Murteza Karađuzović za doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore. Tim povodom danas će u Podgorici biti upriličena prigodna svečanost.
Izvor: Glas Mrkojevića

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar