Saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke

upis mcpp

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve upisane u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica CG.

jun 2021.g.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske Pravoslavne Crkve su, nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Jedinstvene evidencije vjerskih zajednica, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava blagovremeno podnijele uredne prijave sa dokazima za upis u Knjigu evidentiranih vjerskih zajednica Jedinstvene evidencije vjerskih zajednica. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uvjerenja o upisu u Javnu evidenciju.

Posebno ukazujemo da su Mitropolija i Eparhija ovim činom djelatno potvrdile stav koji je više puta, a posebno tokom litija za odbranu Svetinja, saopštavan da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore. Ovim činom je jasno potvrđeno opredeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti u individualnom i kolektivnom aspektu. Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vjekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori.
Izvor: Mitropolija.com

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar