Završavaju se radovi na projektu vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda vrijedni 2,6 miliona eura

radovi voda 2

Predsjednik opštine Dušan Raičević obišao je radove na izgradnji pumpne stanice Volujica i nastavka distributivnog cjevovoda prema naselju Zaljevo i Polje.

Riječ je o investiciji u okviru projekta faze III vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda - Novi koncept mjera vrijednoj 2,6 miliona eura. U obilasku radova na cjevovodu u dužini od 980 metara i postrojenju na Volujici, predsjednik opštine bio je sa direktorom doo „Vodovod i kanalizacija“ Mladenom Đuričićem, predstavnikom izvođača, firme „Jedinstvo“ Petrom Pantovićem i predstavnikom nadzora, firme Dahlem Ralfom Kraska.

Nakon obilaska, predsjednik opštine kazao je da se ovih dana vrijedno radi na završetku vrijedne investicije koja će mještanima Zaljeva i Polja omogućiti stabilnije vodosnabdijevanje tokom ljetnjih mjeseci, i kvalitetan odvod otpadnih voda.

„Želim da istaknem zadovoljstvo današnjom posjetom kompaniji Jedinstvo i nadzornom organu Dahlem koji u kontinuitetu, već četvrtu godinu vrijedno rade na projektu koji se finansira iz sredstava Njemačke razvojne banke, faza III. Ono što smo danas bili u prilici da posjetimo je novi koncept tog projekta koji je lansiran u drugoj polovini 2018. godine koji je podrazumijevao izradnju rezervoara I u naselju Zaljevo, te dijela cjevovoda koji je izgrađen do početka prošle turističke sezone. Izgradnjom tog cjevovoda i rezervoarom Zaljevo I smo djelimično riješili probleme naših sugrađana u naseljima koja su do sada imala značajnih problema u vodosnabdijevanju tokom ljetnjih mjeseci. Ovih dana smo svjedoci da se vrijedno radi na izgradnji nastavka cjevovoda u dužini 980 metara, i da ćemo biti u prilici da zaključimo jednu značajnu investiciju koja podrazumijeva ne samo izgradnju rezervoara Zaljevo, već i cjevovoda u dužini od 2700 metara“, kazao je Raičević.

Raičević je kazao da je današnji obilazak prilika da se sugrađanima predstavi specifičan projekat koji nije dostupan za neposredni pristup i upoznavanje.

„Posebno me raduje da ovaj projekat koji je možda sakriven od očiju javnosti danas možemo da prezentujemo na pravi način. Nalazimo se 7 metara ispod nivoa mora, gdje je izgrađena pumpna stanica koja treba da riješi tretman otpadnih voda. Gradimo jedan složeni inženjerski objekat koji treba da stvori jasne pretpostavke i riješi problematiku, ne samo trenutnog sistema odvođenja otpadnih voda, već i da stvori pretpostavke za narednih 30 godina, s obzirom da su kapaciteti takvi da će do 2050. godine ova pumpna stanica biti u punoj funkciji“, rekao je on.

On je kazao da radovi teku planiranom dinamikom, da je u toku testiranje cjevovoda i pumpne stanice, i zamolio građane za još malo strpljenja do završetka svih radova, što se očekuje do 15. maja.

„Raduje me da radovi idu planiranom dinamikom. Iako je inicijalno bilo dogovoreno da će radovi biti završeni do 30. ovog mjeseca, uz puno razumijevanje lokalne uprave, našeg vodovodnog preduzeća i svih uključenih u realizaciju ovog projekta, usaglasili smo se da se do 15. maja se završe svi ovi započeti radovi, s obzirom da smo trenutno u fazi testiranja i samog cjevovoda koji je izgrađen na magistrali, i svih ovih radova koji su izvedeni na ovoj pumpnoj stanici. Molim sugrađane za još malo strpljenja i razumijevanja za sve ono što radimo na magistrali. Očekujemo da ćemo već do kraja ove nedjelje staviti u funkciju samu saobraćajnicu, a nakon uskršnjih praznika da ćemo biti u prilici da vratimo sve površine u prvobitno stanje i da konstatujemo da privodimo kraju jednu značajnu investiciju“, kazao je Raičević.

radovi voda 3

Predsjednik opštine istakao je da je ovim projektom značajno unaprijeđena vodovodna mreža i sistem odvođenja otpadnih voda, i najavio skori nastavak radova na rješavanju ovih pitanja za naselja Veliki Pijesak i Dobra Voda.

„Projekat koji se realizuje u Baru započeo je 2016. godine. Ovim je značajno unaprijeđena i vodovodna mreža, bilo kroz rekonstrukciju starih objekata ili izgradnjom cjevovoda u naseljima koja do sada nisu pokrivena vodovodnom mrežom, a i značajno je unaprijeđen sistem odvođenja otpadnih voda. Nastavićemo jednako posvećeno da radimo sa ciljem konačnog obezbjeđivanja urednog vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u onim naseljima koja do sada nisu bila pokrivrena mrežom. Očekujemo da ćemo u narednim mjesecima svjedočiti skorom početku projekta sa Regionalnim vodovodom koji treba da konačno riješi jednu višedecenijsku problematiku koju naši sugrađani imaju, ali i značajan broj turista koji posjećuju ovo turističko naselje“, kazao je predsjednik opštine Dušan Raičević.

Direktor „Vodovod i kanalizacija DOO“ Mladen Đuričić kazao je da se izgradnjom ovog cjevovoda rješava pitanje vodosnadbijevanja oko 150 privrednih subjekata i 2300 domaćinstava u naseljima Tomba, Mirovica i Gornja Čeluga.

„Zahvalio bih predsjedniku Opštine što je od početka svog mandata stavio akcenat na unapređenje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda teritoriji opštine Bar.
Što se tiče cjevovoda Zaljevo, ovim poduhvatom ćemo riješiiti vodosnabdijevanje u mjesnim zajednicama Stari Bar i dijelu mjesne zajednice Polje. Prvenstveno se to odnosi na djelove naselja Tomba, Mirovica, Donja Čeluga. Na tom području imamo oko 150 privrednih subjekata i 2300 domaćinstava koji će nadam se u narednoj ljetnjoj sezoni biti pokriveni snabdijevanjem pijaće vode. Što se tiče postojenja Volujica, smatram da ćemo i u tom dijelu kvalitetno pokriti značajan dio opštine sa odvođenjem otpadnih voda“, kazao je Đuričić.

Predstavnik izvođača radova, firme „Dahlem“, Ralf Kraska kazao je da izgradnjom pumpne stanice Volujica Bar dobija značajan objekat za tretman otpadnih voda.

„Otpadne vode u Baru će uskoro dobiti jedan od najznačajnijih projekata, a to je ova pumpna stanica u Luci Bar.
Još od 2018. godine se radi na ovom projektu pumpne stanice Volujica zajedno sa našim izvođačem Jedinstvom koji je odradio jako dobar i izazovan posao što se tiče ove kompleksne građevine. Ispitivanje po završetku radova ćemo početi odmah nakon uskršnjih praznika. Nadamo se da će se do 15. maja obaviti preuzimanje ovog objekta, i tako će opština Bar dobiti jedan vrlo značajan objekat po pitanju otpadnih voda“, kazao je Kraska.

Petar Pantović ispred firme „Jedinstvo“ koja je izvođač radova, objasnio je dinamiku preostalih radova.

„Poslije uskršnjih praznika u Zaljevu krećemo sa prespajanjem cjevovoda i vraćanjem površina u prethodno stanje, a na pumpnoj stanici Volujica sa probama i puštanjem u rad. Očekujemo da sve to završimo do 15. maja ove godine”, kazao je Pantović.


Video izjave na linkovima-

Video link 1:https://youtu.be/tRAiKsroyis

Video link 2:https://youtu.be/mOOu7-Kkzq8

Video link 3:https://youtu.be/Y5_q2q-nBoA

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar