Bar: Nacrti programa na javnoj raspravi

Zupci

Javna rasprava trajaće 15 dana, počev od 16.04.2021


Predsjednik Opštine Dušan Raičević utvrdio je:
- Nacrt Programa podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike 2021 -2024. – Mladi u agrobiznisu
- Nacrt Programa za podršku razvoja zanatstva u opštini Bar 2021-2024.
-Nacrt Programa podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike 2021 -2024. – Mladi u agrobiznisu i Nacrt Programa za podršku razvoja zanatstva u opštini Bar 2021-2024. stavljaja se na javnu raspravu u trajanju od 15 dana, počev od 16.04.2021. godine.

Nacrti ova dva Programa objavljeni su na zvaničnom sajtu Opštine Bar: www.bar.me.

U skladu sa mehanizmima i oblicima učešća građana u postupku javne rasprave, a uzimajući u obzir pandemiju prouzrokovanu virusom COVID-19 i poštujući epidemijske mjere, Sekretarijat za privredu obavještava javnost da će biti organizovana samo stručna javna rasprava dana 27.04.2021. godine u velikoj sali u zgradi Opštine Bar sa početkom u 11:00 časova.

Nacrti oba Programa građanima su dostupni na sajtu Opštine Bar www.bar.me, u prostorijama Sekretarijata za privredu, kao i prostorijama mjesnih zajednica i mjesnih kancelarija.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane da svojim učešćem, predlozima i sugestijama doprinesu izradi kvalitetnog teksta navedenih Programa. Primjedbe, predlozi i sugestije na nacrte Programa mogu se dostaviti Sekretarijatu za privredu neposredno na šalteru građanskog biroa Opštine Bar, putem pošte – Bulevar Revolucije broj 1 ili putem e-mail-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. zaključno sa 01.05.2021. godine, saopštila je mr Sanja Mitrović.

Novi programi omogućuju...

Subvencije.
Opština Bar u 2021. otvara nove programe za subvencioniranje privrednih aktivnosti, za zanatstvo i za mlade poljoprivrednike od 18 do 30 godina. Ovim programima podrške, obezbjeđivanjem nepovratnih sredstava i savjetodavnog mehanizma, Opština Bar direktno pomaže nezaposlenim licima sa prebivalištem u opštini Bar da pokrenu samostalne aktivnosti u poljoprivredi i zanatstvu, ostvare prihode i radno angažovanje. Pomenuti programi – Program za podršku razvoja zanatstva u opštini Bar i Program podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike stavljeni su na javnu raspravu, tokom koje svi zainteresovani mogu dati sugestije i komentare na predviđene procedure za dodjeljivanje ovih subvencija.

Programom podrške zanatstvu obezbjeđuje se finansijska potpora nezaposlenima da pokrenu svoj zanatski biznis, a registrovanim zanatlijama da unaprijede postojeće poslovanje. Kroz ovaj program predviđeno je da bude odobravana nabavka opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti, pohađanje obuka za sticanje znanja i vještina u zanatstvu i troškovi za promotivne aktivnosti na privrednim sajmovima i manifestacijama.

Programom za podršku razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike biće obezbijeđena direktna finansijska i savjetodavna podrška za pokretanje sopstvene aktivnosti u primarnoj i prerađivačkoj djelatnosti. Ovim programom predviđeno je da budu odobravane nabavka namjenske opreme i mehanizacije, nabavka košnica i pčelinjih društava, kupovina domaćih životinja, sjemenskog i sadnog materijala za povrtatsku proizvodnju, izgradnja plastenika, adaptacija postojećih objekata, podizanje i revitalizacija zasada voćnjaka, vinograda i maslinjaka, podizanje zasada ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i za dobijanje gotovih proizvoda sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Javna rasprava povodom Nacrta Programa za podršku razvoja zanatstva u opštini Bar i Nacrta Programa podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike otvorena je do 1. maja.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar