Dado Ćetković – otišao sam daleko, da bih bio bliže sebi

daddo 5

Novi radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene likovnosti- slika svijeta koju nudi oko, nije slika svijeta koju otkriva duh.

Ovim riječima Milun Lutovac počinje kritički osrvt o ciklusu slika akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića “Antares” .

daddo 3

Prvi put od kada je izašla iz ateljea, postavka od 45 slika rađenih u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu i papiru, izložena je u Galeriji V.A.Leković u Baru.

Ćetković je rad na ciklusu slika “Antares” započeo tokom dvomjesečnog boravka u Americi, a postavka koja je izložena u Baru nastala je nakon umjetnikovog povratka u Crnu Goru

daddo 1

Antares je najsjajnija zvijezda sazviježđa Škorpiona

-Rođen sam krajem novembra pod zvijezdom Antares. Trebalo je vremena da shvatim, tu ogromnu energiju koju nosim, ali ne ispoljavam. Djelujem mirno i tiho,ali kada svi odmaraju ja sam tada naglasniji i najbučniji na svojim platnima, kaže Ćetković potvrđujući da je za ovaj ciklus, drugačiji od prethodnih, inspiraciju dobio tokom boravka u Americi.

-Trebalo je vremena da se desi ovako nešto. Da bi se desilo, shvatio sam da sam trebao otići dovoljno daleko, da bi bio bliže sebi. Otišao sam u Arizonu, dosta daleko, tamo su potpuno drugačiji pejzaži, način života, ljudi priroda...sve je to ostavilo utisak na mene, posebno pustinja u Arizoni kroz koju sam slobodno šetao. Poređenje njihovog eko sistema sa našim je izazvao tu reakciju i erupciju i desilo se što se desilo, objasnio je Ćetković.
Umjetnik navodi da je njegova inspiracija bila pustinja, i na slikama dominira crvena boja

daddo 2

-U Arizoni je nebo crveno tokom zalaska Sunca. Fascinantni su zalasci sunca u Arizoni, svako veče je drugačije. Meni je inače priroda najveća inspiracija. Sa druge strane Antares je dobio naziv po anti aresu, (naspram Marsa) jer je crvena planeta. Zvijezda je jako velika i njenu snagu osjećam i prenosim na platno, kazao je Ćetković koji je poslednju samostalnu izložbu imao 2012.godine. Ćetkovicu je ovo 14.-ta samostalna izložba,a do sada je imao preko 50 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu.

daddo 6

Moje likovno stvaralaštvo se mijenjalo srazmjerno onome kako je mene život oblikovao. Znam da će nakon ovoga uslediti nešto još, kaže umjetnik
-Dalibor Dado Ćetković poznat nam je od ranije. Nije htio da zloupotrijebi prijateljstvo, ovaj kultni prostor i “potrči” da izlaže dok nije sam osjetio da se na lijepom mjestu inspirisao i podigao na nivo koji zaslužuje veliki respect. Ova izložba je privilegija, ne samo autoru, nego i nama koji smo ovdje zbog toga što je po prvi put prikazana u Crnoj Gori, i po prvi put prikazana uopšte od kada je izašla iz ateljea, kazao je Lutovac.

daddo 8
Kao upravnika Galerije raduje me, kaže Lutovac, da se u poslednje vrijeme pojavljuje se mnogo energija kada je u pitanju generacija kojoj pripada Dalibor Dado Ćetković


-Te energije meni liče na lavirint, i taj lavirint može biti dobar žig, pečat, lijepe priče o stvaralaštvu koje se rađa na ovoj našoj obali. Svi su ti mladi stvaraoci posebna priča, zasebni svjetovi za sebe, a ukupno gledamo ako bi neko imao dara i želje mogao bi da da finu priču o našem podneblju, o onome što nas proganja, provocira, o onome što nas na neki način spaja. Dado Ćetković nas je ovim radovima veoma lijepo isprovocirao i na neobičan način spojio, kazao je Lutovac.

Nakon otvaranja izložbe, po prvi put u Galeriji V.A.Leković publika je čula tonski zapis kritičkih mišljenja o radu i djelu Dalibora Dada Ćetkovića

daddo 7

Krajem avgusta, Ćetković je ovu izložbu predstavio virtuelnim putem na YouTube kanalu i na IGTV, instagram profilu @dalibordadocetkovic_artist.

B.Dabić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar