Posthumna izložba fotografija Nemanje Bogdanovića

fotexp

Izložba “ITALIJA KAKVU JOŠ NIJESTE UPOZNALI” biće otvorena u srijedu, 27. marta, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru, u 19 časova.

Izložbu organizuje JU Kulturni centar Bar u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, a na inicijativu Snežane Bogdanović, autorove majke.

Bogdanović je završio Arhitektonski fakultet u Beogradu. Govorio je njemački, francuski, engleski i italijanski jezik. Zanimao se i za umjetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi tokom studiranja. Nakon toga su nastali albumi, i albumi putopisnih fotografija, koje svjedoče o nezaboravnim trenucima iz njegovog života i bacaju autentičnu svjetlost na predjele, život i ljude.

Tokom desetak godina putovanja Italijom, posjetio je 18 italijanskih regija i obišao više od stotinu gradova. Znamenitosti, svakodnevicu i nezaobaravne trenutke u Italiji, ovjekovječio je sa više hiljada fotografija. Na taj način je došlo do saradnje sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i organizovanja prve samostalne izložbe “Italija kakvu još niste upoznali”.
Iznenada je preminuo 2021. godine. Posthumno su organizovane brojne izložbe u zemji i inostranstvu, među kojima je i ova, kojom se odaje pošta jednom originalnom i radoznalom stvaralačkom duhu, kakav je bio Nemanjin.

Ispred Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” izložbu će otvoriti Ivana Milić a na otvaranju će govoriti i gđa Snežana Bogdanović.

 

 

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar