Poezija & kultne aree

 love poet 1

Iz Udruženja „Nekazano :

Kultura je tamo gdje su pjesnici i umjetnici!
Da kultura ne stanuje samo u sistemskim institucijama kulture dokaz je Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umetnika "Nekazano", koje sa svojim članovima, gostima i prijateljima umetnika neprekidno obogaćuje prostor gde se nađe.

Ovog puta je reč o poetsko-muzičkom večeru pod nazivom "Ako te pesnik ljubio nije", održanom u Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi u Baru.
Gosti "Nekazanog" i SEUŠ-a bili su hrvatski pesnici i muzičari Damir Maras iz Liča (Gorski Kotar), Mihael Arčon iz Rijeke i Bernarda Kermend iz Virovitice. Maras je već poznat barskoj publici.

love poet 3

Naime, ranije u organizaciji "Nekazano" održana je humanitarna književna večer na kojoj se Maras predstavio zajedno sa kanadskim haikudžijem Majklom Dadlijem. A, samo da bi prisustvovala ovoj večeri "Nekazanog", iz Zenice je putujući dvanaest sati došla gospođa Adila Al-Baldawi. Nadica Ilić iz Beograda, kao i uvek, bila je prisutna na ovoj večeri, a ona je "glavni krivac" za prisustvo gošće Adile.
Od domaćih pesnika prisutni su bili Igor Rems, Vladimir Cerović, Aleksandra Đurović, Enesa Sukić, Srđan Bajić, Sanela Ramadanović Softić, Nataša Lečić, Tatjana V. Maras i Labud N. Lončar.
Mlada Elena Gromova, Ukrajinka i učenica SEUŠ-a, predstavljena je prisutnima kao mlada i talentovana pesnikinja i recitatorka. "Nekazano" će uskoro objaviti njenu knjigu poezije, dvojezično. Tako će postati treća učenica SEUŠ-a kojoj je "Nekazano" objavilo knjigu, nakon Aleksandre Đurović i Enese Sukić, što je inicijativa njihove profesorice Valentine-Vanje Drobnjak.
Veče je proteklo u fantastičnoj scenskoj izvedbi Marasa, Arčona i Kermende, a posebno se istakao nastup Marasa prema oceni publike. Naravno, ne zaostaju ni sjajna Bernarda ni Mihael, koji je svojom gitarom obradovao goste. Nakon dva kruga poezije gostiju i domaći pesnici su se predstavili svojim gostima.

love poet 2
Na kraju je goste i prisutne pozdravio Lončar, inače organizator ovog događaja, rečima: "Izuzetno smo srećni i zadovoljni posetom naših prijatelja iz Hrvatske. Hvala Damiru koji nam se ponovo i ponovo vraća u naš grad. Ovom večeri poezije pokazujemo da za umetnost, a posebno poeziju, ne postoje granice. Takođe mi je drago da smo ovakve događaje vratili u obrazovne ustanove, tj. škole, jer sve stvaralaštvo i počinje u školama. Svima je jasno da smo pokazali i dokazali da kultura stanuje tamo gde se pojave pesnici i slikari, kao i drugi umetnici. Kultura je tamo gde smo mi. Umetnost i van institucija kulture živi svoj blistav život, čak i jače u odnosu na uspavane sisteme kulturnih ustanova, čiji je prvi cilj u izgradnji Strategije razvoja kulture u gradu zabraniti tj. ne dozvoliti umetnicima da imaju nastupe u kulturnim ustanovama. Raduje me ovakav pristup umetnika i gostiju, kao i odobravanje publike koja nas ohrabruje sve više i više i koja je sve prisutnija na našim večerima. Hvala dragoj gospođi Al-Badawi koja je prevalila ovoliki put da bi se upoznala sa nama i da sama bude deo ovako lepe večeri."

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar