Otvorena izložba „More i snovi“ Kristine Stanišić

Post More i snovi
Izložba „More i snovi“ će biti u postavci do 15. septembra.

U Zavičajnom muzeju / Dvorcu kralja Nikole u Baru otvorena je izložba likovne umjetnice iz Bara Kristine Stanišić, kojom se zaokružuje likovni segment 36. izdanja „Barskog ljetopisa“.
„Naziv izložbe Kristine Stanišić – „More i snovi“, indikativno govori o formalno-filozofskom uporištu/ishodištu mlade umjetnice. Oba pojma karakteriše beskraj, u vizuelno-kognitivnom smislu. More je i simbolički vezano za Kristinin „genius loci“, za mjesto rođenja, odrastanja, „uvođenja“ u život odraslih. Polazeći od tih premisa, snovi se nadovezuju na punktume prošlosti, sjećanja, želja, mogućnosti. U tom značenjsko-motivskom krugu kreće nas umjetnica simplifikovanim sadržajno-likovnim vokabularom, svedenim na osnovne protagoniste radnje. Oni su dominantno vezani za morsku floru/faunu, morski ambijent...“ zapisala je u pratećem katalogu izložbe dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, selektorka Likovnog programa „Barskog ljetopisa“, koja će i otvoriti izložbu.
Kristina Stanišić je diplomirala na osnovnim akademskim studijama slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr Đorđa Stanojevića 2022. godine, stekavši pritom zvanje diplomiranog likovnog umjetnika.
U svom radu koristi se različitim medijima – slikarstvo, skulptura, fotografija, zvuk. Kroz svoje umjetničko istraživanje ona definiše svoju realnost kroz morske motive koji su istovremeno stvarni i imaginarni.
Njen rad je u svojoj srži promišljanje o odnosu sa prirodom, nasljeđem, sjećanjem i bićem, kako na ličnom nivou, tako i društveno-kolektivnom. Trenutno živi i radi u Beogradu.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar