Lubardin likovni roman...

 ex 3

Sinoć je otvorena izložba radova.

Izložba printova originalnih djela Petra Lubarde iz ciklusa “Kragujevac 1941” otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ u Baru.

Izloženo je 27 slika rađenih različitim tehnikama , tempera, ulje, akrilik, kazein i auto-lak i kombinovane tehnike, na platnu, kartonu, drvetu.

ex 1
Rukovoditeljka istorijskog odjeljena Zavičajnog muzeja Bar Draginja Radonjić , koja je otvorila izložbu, izmedju ostalog, istakla je, da je publika večeras u prilici da pristvuje spoju umjetničkog slikarskog stvaralaštva i istorije.Prikazi istorijskih dešavanja kroz čovječanstvo na slikarskim platnima nisu rijetka. Istorija zapisuje događaje, istorijske epohe, a te životne procese često svojim bojama i pokretima četkica bilježe veliki slikari… Svoj stav na patnju i na stradanja koja su se dešavala tokom Drugog svjetskog rata, a naročito podstaknut strašnim saznanjima o dešavanju u Kragujevcu te 1941. godine nije moglo zaobići ni slavnog Petra Lubardu. Ova djela nam govore o događajima, vremenu, ideologiju, o samom umjetniku. Ovaj momenat večeras nas uvodi u susret majskim značajnim istorijskim datumima – Praznik rada, Dan Evrope, Dan Pobjede, događajima koji svi baštine izvorne ljudske vrijednosti pravo na život, slobodu i rad i važne antifašističke tekovine ravnopravnost, jednakost, internacionalizam, tolerancija, emancipacija… U ovom univerzalnom kosmičkom slikarskom okviru, Lubarda je pokazao da je neponovljiv, a njegov prikaz pokušajmo shvatiti kao upozorenje i apel da ne ponovimo strahote i patnje koje je prikazao i da se ovo što se desilo jednom davno na brdovitom Balkanu nikada ne ponovi“, zaključila je Radonjić.

 ex 5

Kustoskinja barske galerije Katarina Gazdić Ilić, na otvaranju, kazala je: „Ciklus je nastao u periodu od 1966. do 1968. godine, a od kada je Muzej „21. oktobar“ otvoren 1976. godine, dvije godine nakon Lubardine smrti, ciklus je postao dio stalne postavke. Želja ovog velikog slikara bila je da slike nikada i ni pod kojim uslovima ne napusti Kragujevac, dosledno je poštovana do danas i slike nikada nisu izlagane van Kragujevca. Stoga večeras imamo jedinstvenu priliku da vidimo Lubardino umjetničko zavještanje gradu Kragujevcu u formi printova originalnih djela, umjesto samih originala”.

 Foto: Labud N. Lončar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar