Milović nagrađen za esej na konkursu za autore iz regiona

želleee 

Književnik, novinar i publicista iz Bara Željko Milović i pjesnikinja Milica Radojičić iz Nikšića nagrađeni su na ovogodišnjem književnom konkursu “Ulaznica 2022”.

Konkurs za neobjavljenu priču, pjesmu i esej, za autore iz regiona koji pišu na SCBH jezicima, tradicionalno raspisuje zrenjaninski Centar za kulturu.

Svake godine na adresu Biblioteke stigne oko 2000 radova.

Miloviću je druga nagrada pripala u kategoriji najboljeg eseja za tekst “Irena Pukić – Marpukinica”, što je jedna od centralnih biografija iz knjige “Žene iz grada bez vrati (Nezaboravljene Baranke XX vijeka)”, koja će biti objavljena do kraja godine.

Radojičić se na književnoj sceni profilisala kao autorka za djecu, kad je sa svojim suprugom objavila zbirku poezije “Vrteška čuda” prošle godine. Nagrađena pjesma “Dekonstrukcija mita” uvod je u novo stvaralačko poglavlje ove pjesnikinje.

Žiri književnog konkursa “Ulaznica 2022” radio je u sastavu: Alen Bešić – pjesnik i urednik iz Novog Sada (predsjednik žirija), Ljubica Pupezin – urednica iz Beograda, i Vladimir Arsenić – urednik časopisa “Ulaznica”.

“Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na našem kulturnom prostoru, kao i dobar dio poetičkih tendencija uočljivih među autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umijećem i uvjerljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza. Žiri je ocjenjivao isključivo kvalitet umjetničko-jezičkog izraza, koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv”, saopštio je predsjednik žirija Alen Bešić.

Novčane nagrade i plakete će biti uručene na svečanosti koja se organizuje u Gradskoj kući u Zrenjaninu, 9. decembra.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” u okviru svoje izdavačke djelatnosti od 1967. godine objavljuje “Ulaznicu” – časopis za kulturu, umjetnost i društvena pitanja. U njemu se prate tokovi savremene književnosti u svim njenim žanrovskim varijantama i ostvaruje dobra regionalna saradnja. Do sada je objavljeno 239 brojeva. U posljednjih dvadeset godina ustaljena je praksa da časopis krajem svake kalendarske godine raspisuje literarni konkurs za neobjavljenu priču, pjesmu i esej.

Izvor: Barinfo / Ivanka Leković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar