„Crnogorska bajka“ na Barskom ljetopisu

 bajkka

Klavirsko-gitarski ugođaj prožet pripovjetkama.

„Crnogorska bajka“ naziv je multimedijalnog koncerta koji će premijerno biti izveden u ponedjeljak, 22. avgusta, od 21h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, kao dio bARS programa ovogodišnjeg Ljetopisa.

Riječ je o autorskom klavirsko-gitarskom koncertu koji se sastoji iz 12 kompozicija upotpunjenih naracijom autorske pripovjetke. Kompozicije su konceptualne i napisane su hronološki, a u najavi svake od njih, autor će pričom dočarati numeru. Muzika kao i sama pripovjetka inspirisane su etno i tradicionalnim elementima Crne Gore.

Autor muzike i pripovjetke je Veljko Ivanović koji je ujedno i izvođač uz pijanistkinju Anu Vukazić.
Veljko Ivanović rođen je 1984.god. u Baru gdje je i završio Gimnaziju ,,Niko Rolović“. Svijet muzike otkrio je sa šesnaest godina kada je dobio prvu gitaru i od tada započinje njegovo muzičko putovanje. Jedan je od osnivača benda Nameless one. Iako zvanično nema formalno muzičko obrazovanje, ljubav prema muzici i umjetnosti ga je oblikovala i usmjeravala da se edukuje u tom pravcu.

Komponovao je muziku i pisao tekstove za pozorište, televiziju i bendove, a najviše izdvaja saradnju sa Nevenom Božović sa kojom je radio muziku za dječju predstavu Petar Pan. 2011.godine francuska televizija France 24 izabrala je njegovu kompoziciju Montenegro sunrise za svoju emisiju o Crnoj Gori. Sa svojim bratom pokrenuo je niz projekata kao što je Youtube dječji muzički kanal pod nazivom Planeta znanja u kojem se ostvario kao kompozitor, tekstopisac, narator, animator i muzički producent, zatim kao kompozitor prvog 4K televizijskog kanala u Crnoj Gori – WoW Montenegro. 2013. god. započinje saradnju sa dugogodišnjom prijateljicom i pijanistkinjom Anom Vukazić na pjesmama za autorski album Čovijek od soli. Sudar klasike i popularne muzike odveo ih je u nove dimenzije kada su u ljeto 2021 godine osmislili koncept Crnogorska bajka. U međuvremenu zajedno su sarađivali na projektu Duklja, baletske škole ,,Princeza Ksenija” i turističke organizacije iz Podgorice, gdje je Veljko radio kao aranžer i muzički producent.

Ana Vukazić, rođena je 1985. godine u Baru, gdje je i završila nižu muzičku školu „Petar II Petrović Njegoš.“ Srednju muzičku školu nastavlja u Kotoru u klasi prof. Jelke Filipović.. Diplomirala je 2009 godine sa ocjenom 10, a kao student koji se istakao svojim prosjekom biva proglašena za studenta generacije.

Nakon studija nastavlja svoje usavršavanje i upisuje specijalističke studije na Fakultetu umetnosti u Beogradu u klasi mr. Tijane Humo. Aktivno koncertira nakon studija kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava. Održala je veliki broj solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, a više puta je učestvovala na Barskom ljetopisu. Svoj umjetnički rad zaokružila je angažmanom u predstavi Gradskog pozorišta iz Podgorice i barskog Festivala ,,Don Kihot” u režiji Andraša Urbana kao i saradnjom sa baletskom školom „Princeza Ksenija” sa kojom je snimila četiri spota. Od 2009. god. radi kao prof. klavira i korepeticije u muzičkoj školi u Baru, i kao pedagog sa svojim učenicima osvojila je preko 70 nagrada, na raznim pijanističkim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini,Makedoniji, Albaniji, Italiji i Francuskoj.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar