„Lutka sa kreveta broj 21“

Lutka

Drama Đorđa Lebovića na Barskom ljetopisu.

Savremena drama „Lutka sa kreveta broj 21“ Đorđa Lebovića, u režiji Slobodana Brankovića, biće odigrana u nedjelju, 21. avgusta na sceni starobarskog amfiteatra sa početkom u 21:30h.

Predstava koja je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Kulturnog centra Pančeva, BEO Arta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori.

Prema riječima reditelja, posvećena je svim onim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla”, ali onim koje još ćute, jer prikazuje sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada reši da progovori.

Drama Đorđa Lebovića postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina. Iako pisan prije više od pedeset godina, tekst je i dalje toliko aktuelan zbog čega je, između ostalog, ova predstava posveta „ženskom glasu“ i puna podrška da se taj glas čuje.

„Prošlo je više od deset godina od kada sam prvi put pročitao ovu dramu. Osećaj jeze koji sam imao nakon pročitanog dela nije me prošao ni danas.

Đorđe Lebović je majstorskim rukopisom dao svojim likovima takvu moć da pred vašim očima očiglednu istinu kidaju, transformišu, manipulatorski besprekorno pervertuju u svoju suprotnost, tako da vi možete samo da se smrznete od straha kad shvatite sa kakvom je lakoćom to moguće učiniti.

Oksfordski rečnik je 2016. za reč godine izabrao reč postistina. Definicija kaže da ta reč odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od od ličnog ubeđenja šta je istina i time otvara prostor za manipulaciju svake vrste. Veliki pisac Đorđe Lebović je za to znao i mnogo pre, u ovom tekstu pisanom pre više od pedeset godina, na to nas je proročki i upozoravao“, zapisao je o predstavi reditelj Slobodan Branković.
U komadu igraju: Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.
Cijena ulaznice iznosi 5 eura i one se mogu kupiti na dan igranja predstave, na biletarnici Starog grada od 19h do 21:30h. Moguće ih je i rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i putem društvenih mreža.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar