Milun Lutovac: „Ex Ponto”, izložba radova

milun LL

12. avgusta od 20:30 Galerija "Velimir A.Leković" Bar.

O izložbi:

„Ex Ponto”

Iznad kopna i vode Mediterana prostire se vazdušni mediteran koji je sazdan od “dijaloga” Atlantskog okeana i Sahare.

Na tom beskrajnom vazdušnom polju, naizmjenično se nadmeću planetarni iluzionisti: Sahara, koja neštedemice, svuda, kad može, razastire svjetlost i beskrajno plavetnilo i Atlantik koji, kada se ne razmeće oblacima i kišom, iz svojih bisaga prosijava izmaglicu i prepoznatljiv vodeni prah.
Okružen mediteranskim svijetom Milun Lutovac živi i stvara u vremenu koje nazivamo prelaznim razdobljem. Međutim, dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Priđemo li bliže jednoj od njegovih slika, doživljaj će zatražiti predah da se snađe u mreži izukrštanih linija međutim, utisci se brzo sređuju i zaustavljaju kada prikazano dosegne oblik i uprete se kao “riba”, u mrežu slike.
Lutovac, kao glasnik privida, unutar rođenjem date lokalne zatvorenosti, otuda i naslov postavke “Ex Ponto”, poseže za univerzalnom sveobuhvatnošću i suštinom koja izvire iz onog pojedinačnog i zaboravljenog svijeta, ličnog iskustva. Prostor Mediterana pored onog mjerljivog i vidljivog golim okom, postoji i u onom višeslojno-simboličkom i asocijativnom. Lutovac, to zna, pa iz svoje, oslobođene stega – autodidaktike, neophodne soli fantazije i podsvijesti, sna i jave svakog stvaralaštva, gradi svoj autentični stvaralački pogled koji nije okrenut ka lokalnoj samodovoljnosti, već pripada akcentima i bojama velikog svijeta.

 

O autoru:

Milun Lutovac, teoretičar savremene umjetnosti, doktorirao je na Univerzitetu Donja Gorica, na katedri Teorije savremene umjetnosti. Bavio se pedagoškim radom (Gimnazija „Niko Rolović“ u Baru, 1996 – 2000.), a bio je i direktor Kulturnog centra u Baru u periodu od 2002 do 2007. Rukovodilac je Umjetničke galerije „Veliša A. Leković“ u Baru od 2014. godine. Angažovan je kao predavač na UDG/Fakultet umjetnosti u Podgorici.

Aktivno se bavi slikarstvom koje realizuje u domenu nadrealnih, asocijativnih fantazija i lirske apstrakcije. Primarno problemsko pitanje kojim se bavi posvećeno je vječnim sukobima prirodnih fenomena, koji personifikuju čovjeka i njegove unutrašnje konflikte nastale otuđenjem od pravih vrijednosti. Njegovo slikarstvo je posvećeno magijskom prostoru Mediterana, kao duhovnoj sveukupnosti i fizičkoj konkretnosti neodvojivih mikrokosmičkih elemenata: zemlje, vode, neba i čovjeka. Njegov likovni izraz karakteriše dinamika pokreta/kretanja, koju realizuje ekspresivnim gestom, svjetlošću, kontrapunktovima kolorističkih sukoba i hromatskih harmonija.

Autor je brojnih likovnih i književnih kritika, kao i monografije Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valeria, Pera Počeka i Petra Lubarde, u izdanju Narodne biblioteke „Radoslav Ljumović“, Podgorica, 2013. Ostvario je brojne samostalne izložbe: Tuzla („Zavjera igre“), Bar („Tajno lice knjige“, Mediterranean Sundance“, „Prolazi“), Podgorica („Deus ex Machina“, „Change“), Tivat („Human Migration“), Petrovac („Halellujah“).

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar