Novi broj barskog časopisa Maslinada

maslin čas 

Iz štampe je izašao četvrti broj specijalizovanog časopisa „Maslinada“, kojeg izdaje Društvo maslinara Bar.


I u četvrtom broju centralno mjesto zauzima reportaža iz jednog od maslinarskih lokaliteta, u kojoj se gajenje drvene biljke stapa sa istorijom i etnologijom – ovoga puta riječ je o drevnom mrkovskom selu Ravanj, gdje se na jednom mjestu nalaze hiljadugodišnje masline, ilirske grobnice i srednjevjekovna crkva.
Pored tekstova u kojima se govori o aktivnostima Društva maslinara i maslinara uopšte u protekla tri mjeseca, broj sadrži i stručne članke o sadnji masline, agrobudžetu za ovu godinu, bolesti „paunovo oko“, suhomeđama, značaju Poljoprivrednog klastera Crne Gore... Tu su i atraktivne priče iz maslinarske prošlosti Bara – o anegdotama kraj Kajnaka i Rikavca, zapisi skupljeni kraj ognjišta u minulim vremenima, o pojavljivanju Stare masline na poštanskim markama, o vremenu kad su na moru strahovali od ulcinjskih gusara... Četvrta „Maslinada“ donosi i intervjue sa slikarom Muharemom Muratovićem i tzv. „krastačima“ maslina, a poseban dragulj je tekst o korišćenju lampi na maslinovo ulje, uz prikaz arheoloških nalaza ovog artefakta.
I pored toga što svi autori tekstova u jedinom časopisu za maslinarstvo u državi rade volonterski, iz ljubavi prema svome gradu i ovoj biljci, za svaki broj je neophodno obezbijediti novac za prelom teksta i štampu, što je značajan iznos za Društvo maslinara Bar, koje je nevladina i neprofitna organizacija, bez stalnih prihoda. Aktuelna dešavanja oko nas, politička previranja i nejasna ekonomska situacija uticali su na činjenicu da nismo ispunili zacrtan plan izlaska svaka tri mjeseca, ali u svijetlu svih mogućih poskupljenja koja uslovljavaju znatno povećanje svih mogućih troškova, objavljivanje svakog od brojeva predstavlja pravi mali podvig, na koji moramo biti ponosni. I jesmo.
Četvrti broj “Maslinade” možete naručiti na FB stranici Društva maslinara, ili u kopirnici “Copy Paste” u Ulici maršala Tita.

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar