Novi broj barskog časopisa Maslinada

maslin čas 

Iz štampe je izašao četvrti broj specijalizovanog časopisa „Maslinada“, kojeg izdaje Društvo maslinara Bar.


I u četvrtom broju centralno mjesto zauzima reportaža iz jednog od maslinarskih lokaliteta, u kojoj se gajenje drvene biljke stapa sa istorijom i etnologijom – ovoga puta riječ je o drevnom mrkovskom selu Ravanj, gdje se na jednom mjestu nalaze hiljadugodišnje masline, ilirske grobnice i srednjevjekovna crkva.
Pored tekstova u kojima se govori o aktivnostima Društva maslinara i maslinara uopšte u protekla tri mjeseca, broj sadrži i stručne članke o sadnji masline, agrobudžetu za ovu godinu, bolesti „paunovo oko“, suhomeđama, značaju Poljoprivrednog klastera Crne Gore... Tu su i atraktivne priče iz maslinarske prošlosti Bara – o anegdotama kraj Kajnaka i Rikavca, zapisi skupljeni kraj ognjišta u minulim vremenima, o pojavljivanju Stare masline na poštanskim markama, o vremenu kad su na moru strahovali od ulcinjskih gusara... Četvrta „Maslinada“ donosi i intervjue sa slikarom Muharemom Muratovićem i tzv. „krastačima“ maslina, a poseban dragulj je tekst o korišćenju lampi na maslinovo ulje, uz prikaz arheoloških nalaza ovog artefakta.
I pored toga što svi autori tekstova u jedinom časopisu za maslinarstvo u državi rade volonterski, iz ljubavi prema svome gradu i ovoj biljci, za svaki broj je neophodno obezbijediti novac za prelom teksta i štampu, što je značajan iznos za Društvo maslinara Bar, koje je nevladina i neprofitna organizacija, bez stalnih prihoda. Aktuelna dešavanja oko nas, politička previranja i nejasna ekonomska situacija uticali su na činjenicu da nismo ispunili zacrtan plan izlaska svaka tri mjeseca, ali u svijetlu svih mogućih poskupljenja koja uslovljavaju znatno povećanje svih mogućih troškova, objavljivanje svakog od brojeva predstavlja pravi mali podvig, na koji moramo biti ponosni. I jesmo.
Četvrti broj “Maslinade” možete naručiti na FB stranici Društva maslinara, ili u kopirnici “Copy Paste” u Ulici maršala Tita.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar