Nakon prvog OnART -a u Baru

milart 1
Jedinstvena i zrela likovna scena u Baru.

Postoji mogućnost da grad Bar preuzme primat kada je pitanju likovno stvaralaštvo u Crnoj Gori, između ostalog i zbog organizovane i aktivne umjetničke zajednice koja se na originalan način, projektom OnART, predstavila 30. oktobra na Šetalištu kralja Nikole, ispred Umjetničke galerije “Velimir A. Leković”.

Piše: dr Milun Lutovac

“Prikazom različitih stvaralačkih poetika i njihovim prožimanjima na prvom OnART-u uspjeli smo da pošaljemo poruku o jedinstvu i zrelosti likovne scene u Baru.

Dobro znamo da naše vrijeme ne nudi lagodnu priču kada je u pitanju stvaralaštvo, odricanje i iznošenje unutrašnjih, skrivenih stanja i osjećanja… Međutim, upravo na manifestacijama kakva je i “OnART” ukazuje se šansa da se kroz jedinstvo zajednice progovori o estetici našeg vremena koja može biti, ako bi se poslužili katastarskim jezikom, vlasništvo svih, gdje bi svaki učesnik imao svoju boju, svoju ideju, to jest, svoj, prepoznatljiv stvaralački pečat. Cilj je da zajedno, štiteći stvaralaštvo jedni-drugih, podignemo kulturu našeg grada na zavidniji nivo, onako kako i pripada Crnoj Gori - zemlji slikara i gradu Baru koji je, sudeći po dešavanjima, njen krajugaoni kamen.

milart 2

Godina koja je iza nas bila je veoma bogata realizovanim likovnim projektima. Uspešno smo, na jedan posvećen i originalan način, sondirali teren koja pripada likovnom stvaralaštvu, tako da sada možemo na tom prostoru da dalje gradimo ono što bi nas na najbolji način predstavljalo kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni . Izuzetno mi je drago što su prvi OnArt podržali umjetnici kao što su Muharem Muratović, Goran Ćetkovic, Radovan Šušter, Dado Ćetković, Maja Čakalović i drugi koji na najbolji način mogu da ukažu na stvaralački put kojim su oni osvajali svoje terene, a samo se može naslutiti koliko je na tom putu bilo nevolja i odricanja…

milart 3

Upravo je cilj OnArta da niko od vrijednih stvaralaca ne bude prepušten sam sebi i “igri slučaja”, već da se iznađe način da se njihov trud podstakne i podrži u ime institucija koje predstavljamo.
Postavku barskih umjetnika koja je na Šetalištu kralja Nikole, 30.X”021. otvorila prvi “OnART” publika će moći da vidi u izložbenom prostoru Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” do 20. novembra 2021. godine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar