Autorsko poetsko – likovno veče Vesne Oborine u Baru

Soborina 

Piše Labud N.Lončar


Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i Kulturni centar Bar održali su u Domu kulture Bar autorsko poetsko – likovno veče Vesne Oborine. U programu su pored autorke Vesne Oborine učestvovali Vjera Bojanić – moderator, Dr Milun Lutovac, Labud N. Lončar i učenice Srednje ekonomsko ugostiteljske škole: Anja Pavlović , Sukić Enesa, Šabotić Mirela, Ana Popadić i Aleksandra Đurović.

Otvarajući veče Labud N. Lončar, predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ pozdravio je goste i zahvalio se na posjeti. Posebno se zahvalio Kulturnom centru Bar na saradnji a posebno dr Milunu Lutovcu koji je pomogao sa svojim saradnicima da do ove večeri dođe i sa kojima je pripremio likovni dio večeri tj. izložbu radova Oborine. Zahvalio se i učenicama srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Bara na učešću i pomoći pri realizaciji književnih večeri koje Nekazano organizuje, ističući činjenicu da su one i sjajni mladi stvaraoci čije radove Nekazano rado objavljuje u svojim časopisima i zbornicima. Posle uvodnih riječi zamolio je pjesnikinju Vjeru Bojanić da preuzme ulogu moderatora i vodi veče što je ona sa zadovoljstvom uradila.

Na samom početku obraćanja Bojanić je zamolila prisutne da minutom ćutanja odaju poštu skoro preminulim pjesnicima Zoranu Raoniću i Veselinu Brnoviću, a koji su svojim stvaralaštvom ostvalili neizbrisiv trag u istoriji Crne Gore, što su prisutni sa poštovanjem prihvatili.

Nakon toga biranim riječima je ukratko predstavila biografiju i zadnje dvije knjige Vesne Oborine „Na oltaru ljubavi“ i „Rascvala zova“. Pročitala je djelove recenzija iz njenih knjiga a u daljem radu zamolila je učenice Srednje ekonomsko ugostiteljske škole da joj u tome pomognu. Tako je mlada Anja Pavlović pročitala recenziju knjige „Na oltaru ljubavi“ koju je napisao skoro počivši pjesnik Veselin Brnović a učenice Sukić Enesa, Šabotić Mirela, Ana Popadić i Aleksandra Đurović su odrecitovale po tri pjesme autorke što je kod nje izmamilo suze.

O knjizi haiku poezije „Rascvala zova“ govorio je pjesnik i haiđin Goran Radičević, potpredsjednik Udruženja Nekazano, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik časopisa za haiku koje Nekazano objavljuje, a koji je ujedno i prvi Haiku časopis u istoriji Crne Gore. Radičević je kazao:“ Na mene su dubok utisak ostavili načini na koje haiđin Vesna Oborina koristi boju (kolorit) i zvuk. Znao sam i prije čitanja zbirke da je Vesna Oborina i slikar te sam i očekivao odlično zapažanje i nijansiranje njenih haiku inserata iz prirode. Ali nijesam očekivao da će kolorit i snagu određenih boja koristiti kao događaj i od njih stvoriti onaj „ah“ momenat koji je nezaobilazan u tradicionalnom a mislim i u gendai haiku. Zbog toga njeni haiku nijesu samo puka refleksija prirode i filozofije postojanja već i živa slika koja se u mašti čitaoca pretvara u animaciju. Tamo gdje ne koristi boje ona dopušta čitaocu da ih sam nasluti ili stvori : Kroz rascvjetali oleander – sjajni sunčev zrak.

I ako je kolorit nešto što haiku Vesne Oborine čini animiranim, to kako ona u njima koristi zvuk ih čini raspjevanim.“

Posle izlaganja Radičevića, Labud N. Lončar se obratio prisutnima napominjući da je autorka Oborina član Udruženja Nekazano koja se iz kulturnog života i dešavanja povukla prije dvije godine nakon smrti svoga supruga. Ove godine se vratila kulturnoj sceni objavljivanjem dvije knjige i njena želja je bila da se posle dužeg vremena javno pojavi na kulturnoj sceni u Baru, gradu kojeg ona voli i poštuje i gdje su nastale neke od njenih prvih slika.

Takođe se zahvalio Kulturnom centru Bar što su prihvatili ideju da se održavaju ovakve poetsko – likovne večeri napominjući da je u planu održavanje još nekoliko ovakvih večeri jer Nekazano u svojim redovima ima još nekoliko članova koji se bave i slikarstvom i poezijom. A što će obogatili kulturnu ponudu Bara. Nakon toga pročitao je njenu pjesmu „Palim svijeću“ koja je kod publike izazvala buru emocija.

svi

U drugom dijelu večeri moderatorka večeri Vjera Bojanić zamolila je Dr Miluna Lutovca da preuzme likovni dio večeri i da publici predstavi likovno stvaralašto Oborine.

Dr Milun Lutovac se prisutnim gostima obratio sledećim riječima;

Posebno mi je drago što je večeras Dom culture u Baru ispunjen jednom iskrenom emocijom o kojoj na najbolji način svjedoči stvaralaštvo naše gošće dr Vesne Oborine.

Jedna mostarska dunja prispjela je na obalu maslina i narova, u grad Bar. Kako kaže jedan moj prijatelj iz “biljka prati čovjeka”, tako večeras umjetnica Vesna Oborina, sa nekih, samo svojih obala, donosi jednu novu i zrelu u izrazu dimenziju i inspiraciju.

Srećan susret, u jednom čovjeku, ljekara, pjesnika i slikara, ključ je da se razumije i opstane, pa na kraju krajeva i preživi sve ono što se dešavalo na našim nemirnim balkanskim prostorima. Vitalnost umjetnosti i vjera u čovjeka znaci su koje u sebi, u ime nade u boljeg sjutra, nosi gospođa Oborina. Uspjela je da pronađe eliksir ili medikament (kako bi rekli u njenoj struci) i da prebrodi, to jest, da se izbori sama sa sobom i sa svim svijetom čuda oko njenih životnih obala.

Njena poezija govori o čovjeku koji se traži. O tome na najbolji način svjedoče riječi njenih prijatelja i pjesnika koje su večeras izgovorene u ime lamenta nad prošlim danima i vjere u dane koji dolaze. Međutim, ono što je posebno privuklo moju pažnju, a krije se u njenom likovnom stvaralaštvu, su vode i odrazi u njima.

U likovnim radovima Vesne Oborine, otkrivam jednu iskrenu poetsku inspiraciju, jedan lijep istančan rukopis, koji govori o nekom ko voli čovjeka, nekom ko je cio svoj život posvetio ljudima i u njima tragao za odgovorima na sva ona pitanja na koja se može samo kroz umjetnost (od)govoriti. Stihovi u ljudima, rijeke kraj kojih je poetesa i slikarka pronašla svoj tok i sve ono što čini jednu obalu – obalom, pronašlo je svoje stanište u njenom djelu.

Vesna Oborina dolazi iz grada kojim je šetao Šantić, u kojem je stolovao Tin Ujević i mnogi drugi poetski sužnji, tako da nije ni čudo ogledanje koje se krije unutar njenih prozirnih akvarela. Upravo sa tom iskrenom igrom vode i kista, kojom umjetnica Oborina vješto vlada, imam čast da najavim otvaranje njene 36. samostalne izložbe.

Nadam se da je ovo samo početak naše saradnje kako sa društvom “Nekazano”, u ovom kultnom prostoru, tako i sa ovom svestranom umjetnicom.

U nastavku večeri gosti su uživali u razgledanju dvadeset šest slika izloženih u holu Doma kulture i i potpisivanju knjiga od strane autorke Vesne Oborine koje je ona poklonila gostima.

Izložba ostaje otvorena do 27. oktobra 2021. god. i građani Bara mogu je posjetiti u holu Doma kulture Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar