Stara Crmnica sačuvana u Gojnićevim minijaturama

radovi 1

Ivan Gojnić se već godinama bavi izradom suvenira od kamena a motivi su mu uglavnom građevine i motivi njegovog zavičaja, Crmnice i Brčela. Često učestvuje na sajmovima suvenira i raznim manifestacijama. Dovoljno za uvod našeg ponoćnog fejsbuk razgovora.

Piše: Anto Baković


“Čudesni svijet Crmnice i njene tradicionalne arhitekture, baš kao iz doba kada je bila jedna od četiri nahije stare Crne Gore pokušavam da predstavim svojim kamenim minijaturama”, počinje priču Ivan.

“Ambijent u kojem provedemo svoj život je najčešće ono što nas određuje. U tom smislu, ambijentalne karakteristike crmničkog kraja, sa svim svojim osobenostima, nekad čak i nesvjesno, postale su dio mojeg umjetničkog izražaja. Mogu sa sigurnošću govoriti o sopstvenom stilu, zadojenim crmničkom arhitekturom”, kaže Gojnić.

Neizbježno pitanje je koliko truda ali I vremena treba za izradu jedne minijaturne kamene kuće.

“Proces stvaranja jednog ovakvog djela iziskuje mnogo truda, i traži još više vremena”,priča Ivo i nastavlja “crmničke kuće, vodenice, tradicionalna crnogorska guvna, crkve, izvori, pojate, su ono što najčešće radim. Na taj način sam htio da otrgnem od zaborava tradicionalnu gradnju u ovom dijelu Crne Gore, za čiju je glavnu osnovu vijekovima bio upotrebljavan kamen.U moje radove su utkani na hiljade pažljivo odabranih i isklesanih kamenčića”.
Oduševljavam se slikama njegovih minijatura i pitam za ambicije. Razmišljam glasno – suviše zanimljivo i lijepo da bi skupljalo prašinu u nekoj skrivenoj kućnoj postavci.

“Cilj mi je da ponudim i afirmišem stvarni, autentični crnogorski suvenir. Moje misli i ideje će ići u tom smjeru. Svoj dalji angažman prevashodno vidim u saradnji sa ljudima koji žive daleko od svoje rodne grude, pečalbarima koji su otišli iz „Crmnice pod jesen".Oni su najčešće ti koji na pravi način prepoznaju vrijednost ovih mojih radova i koji u njima vide replike svojih davno napuštenih ognjišta”, kaže Gojnić.

Za kraj priloga smo vam po običaju pripremili fotogaleriju izuzetnih Gojnićevih radova u kamenu.

{galerija}art/2017/2/brceli{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar