„San u snu“ – neiscrpan rudnik imaginacije

dado san 2 

Izložba slika pod nazivom “San u snu”, akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića, koji živi, radi i stvara u Baru, otvorena je u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio slikar Milenko Premović, navodeći da je početak 20. vijeka donio novi način sagledavanja umjetnosti, što je uveliko doprinijelo pojavi novih teorija, saznanja i pretpostavki na području psihologije u radovima Sigmunda Frojda.
,,U isto vrijeme u slikarstvu zasićenje akademizma, mimtičkim oponašanjem prirode uključujući i impresionizam doprinosi postepenom prelasku interesovanja na psihološka saznanja i ekspresiju. Zakoračilo se u novu epohu sa Kandinskim i Mondrijanom, u pravcu apstraktnog, što na različite načine traje i danas. Za to je dokaz ova izložba, san kao mjesto susreta, granično mjesto svjetova, neiscrpan rudnik imaginacije. Dado ne ulazi u opis, ne prepušta se slučajnosti, već vješto usmjerava tok svoje kreativne misli- sna, satkane od riječi likovnog jezika, a rijetko i simbola kojima ne dozvoljava da ga odvuku u pravcu nadrealizma”- pojasnio je Premović.

dado san 1


Autor izložbe Dalibor Dado Ćetković ističe da kada neko želi da se poveže sa slikom i pokuša je shvatiti, ne treba da traži opipljiv sadržaj.

,,Svaku sliku je potrebno osjetiti. Zato sam odlučio da u okviru izložbe imam i muzičku podlogu, koja treba da omogući da publika bolje prihvati sliku, a nazivi slika će biti oni koji pomažu u odgonetanju zamisli i poruke koju želim da pošaljem”- kazao je Ćetković.

 

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar