Omažem Zoranu Gojiću sinoć završen Barski ljetopis

tim zele 

U sklopu „bARS-a ,Barskog ljetopisa sinć je održan omaž prerano preminulom Zoranu Gojiću, autoru knjige „Podrumijske priče“.


Time je spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje Festivala, koje je trajalo tri sedmice.

Ispred Dvorca kralja Nikole o autoru i njegovom djelu govorili su Željko Milović – urednik i izdavač knjige, recenzent Neđeljko Necko Đurović, te Suljo Mustafić i Nenad Darmanović.

Moderator je bio novinar Radomir Petrić. 

U emotivnom kazivanju, Željko Milović je otkrio u kom smjeru je išla njihova komunikacija posljednih dana Gojićevog života.
“Mi smo kao izdavači, nakon što smo ispoštovali proceduru slanja knjiga po bibliotekama u Crnoj Gori , pustili u prodaju u knjižari ‘Olovka’ nekih dvadesetak komada knjige, jer smo htjeli da dobijeni novac ide njemu pošto mu je predstojala teška operacija srca u Podgorici i ugrađivanje defibrilatora. Knjižara nije uzela ni jedan jedini cent marže, već je sve pare od zarađenog stavila u kovertu. Sredinom maja, desetak dana pred smrt, nazvao me je i pitao me kako ide prodaja knjige, ima li ih još… Nije ličilo na Zokija da pita bilo šta za pare i sve mi je to bilo sumnjivo. U daljem toku razgovora, ozbiljan, natjerao me da mu dam časnu riječ da ću nešto završiti. Rekao mi je da pare od prodaje tih knjiga njemu neće trebati, i da ih, ako ne stigne do bolnice, predam jednom dječaku koga smo zajedno znali da bi kupio kopačke i mogao da ide na fudbal, jer nije imao para za to. Pristao sam, misleći da je to još jedna od Zokijevih fantazija i da će u bolnici ipak sve biti u redu, međutim, nije. Najavljeno ugrađivanje defibrilatora u srce u KBC nikad nije dočekano. Dječak je kupio kopačke, a kad je čuo od koga su pare, vidio sam poslije ne znam koliko godina one prave suze. Ne ove naše, no dječije, one što najviše bole”, ispričao je Milović.

Zoran Gojić je umro 31. maja 2021. godine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar