Milun Lutovac: naslikana pjesma Muharema Muratovića

 

mmm 3

U hotelskom kompleksu Stara čaršija SPA u Starom Baru sinoć je proslavio 50 godina rada i otvorio samostalnu izložbu slika Muharem Muratović.

mmm 1

On  se publici predstavio sa svojim novim ciklusom , tematski posvećenom pejsažu zavičaja Mrkojevićima.

mmm 4

Dr Milun Lutovac na otvaranju  kazao je:

Muharem Muratović tragom zavičajnog kolorita, originalnom plošnošću kompozicije, to jest, racionalnošću njenog aranžmana, kao i svojstvenom snagom izražajnosti i ekspresije - upotrebom žarkih i čistih boja, pojednostavljenom kompozicijom i odricanjem modelacije formi, u sveopštem metežu tehnološkog napretka, neskrivenim naglašavanjem ličnog spontanog izraza, budi dobrog, starog duha iz čarobne lampe - duha zaboravljenog svijeta svog djetinjstva. Kao da je na nekom letećem ćilimu svog djetinjstva zauvijek zaveden persijskim, blisko-istočnim, enigmatičnim koloritom starih civilizacija.
Muratović, kada je u pitanju pejzaž (“naslikana pjesma”), teži da stigne do emocionalne “suštine” predmeta polazeći od onog vidljivog oku. Karakteristika njegovog izraza je zaljuljana živost, svojstvena ptičjoj perspektivi s nagnutom osom - pogledom sa visine ili iz daljine, ali i žestina boje koja je data kroz spontanost, intuiciju i sugestivnu rafiniranost. Međutim, uprkos vibrantnoj, ekspresionističkoj paleti, Muratović gradi prijatne dekorativne strukture nastavljajući tako dugu tradiciju “klasične” uzdržanosti francuskog i italijanskog slikarstva.
Kosmički ekspresionizam u kojem se unutrašnja ekspresija projektuje prema nebeskom hodu, te se čovjek pokušava izjednačiti s prirodnim okruženjem, a rješenje problema vidi i traži upravo u toj začaranosti, potka je pejzažnog likovnog traganja ovog našeg usredsređenog na temu, stvaraoca.

mmm 2
Muharemov krečnjak, njiva, prisoj, dio su njegovog poetskog krajolika u kojem je objektivna stvarnost pomjerena ili simbolički predstavljena da bi dočarala unutrašnje stanje umjetnika.
Zrno žita, more, klasje, baš tim redom, gledano s mrkovskih strana, imaju za cilj iznošenje onih emocija koje prožimaju umjetnikov kredo i oblikuju njegovo, iskustvom poškropljeno, jedinstveno viđenje svijeta.
Glad, pukotina, nit, paučina, hljeb, asociraju na socijalni ekspresionizam u kojem je tematika usmjerena prema čovjeku, socijalnom aspektu i kritici otuđenog društva, a glavni "likovi" su mali ljudi čijim se prikazanim sudbinama i okruženjem kritikuje savremeno društvo.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar