I bi “Street in art”

strrett 6

Prvi “Street in art” opravdao je očekivanja svojih učesnika i posjetilaca. Likovno stvaralaštvo grada Bara u ulici Maršala Tita našlo je svoje urbano odredište i prostor namijenjen za nove kreativne iskaze.

Trodjelna koncepcija prvog okupljanja barskih slikara na javnom prostoru obuhvatila je izložbeni dio, susret sa predstavnicima mediji u formi svojevrsnog okruglog stola i tzv. Live painting Session, odnosno slikanje pred auditorijumom, kao i korišćenje javne površine kao podloge za likovnu kreaciju.

strrett 2

Video o događaju na linku https://www.youtube.com/watch?v=kXAeMWQLIpY

Danijela Drobnjak, Jasmina Ćetković, Dalibor Ćetković, Radovan Šušter, Svetozar Dedić, Joko Lekić, Boris Bajić, Đulijan Ilić Đuz, kao i organizatori Jovan Jerkov i Vladimir Iličković izložili su 45 umjetničkih slika, 6 skulptura i 2 umjetničke instalacije. Uz navedeno, bila je je istaknuta i instalacija dr Miluna Lutovca, motivisana likom proslavljenog Uroša Toškovića, koja je poklonjena glavnom pokrovitelju manifestacije Dublin Pub-u. Sa svoja četri rada, kao najmlađi i nepunoljetni izlagači, bili su zastupljeni Marko Vukotić i Masimo Milović.

strrett 1

Veliko interesovanje učesnika i prolaznika, kao i nevjerovatno stvaralačko izbijanje pokazano je kroz radove jedine gošće iz Podgorice Nataše Petejčuk, Tanje Sekulić i Davida Husića. Dvije slike nastale u interakciji sa građanima, koji su uzeli kičicu u ruke i slobodno povukli liniju na postavljenim platnima, u konačan izgled artefakta, efektno su uobličili Petejčuk i Husić, dok je Sekulićka kroz prepoznatljivu vizuelizaciju animalizma od obične šahte napravila crnog labuda.

strrett 5

PRESS konferencija koja je održana na terasi lokala Dublin Pub, zahvaljujući partnerskoj “Antivari” medijskoj organizaciji i Jovanu Jerkovu, uživo je prenošena i moguće je u sebi imala najviše interesantnosti.

strrett 9

Nakon uvodnog obraćanja idejnog pokretača “Street in art-a” Vladimira Iličkovića i iskazanih impresija svih učesnika o ovoj manifestaciji i uslovima u kojima stvaraju barski likovnjaci, razgovor je otišao u pravcu svojevrsnog urbanog omnibusa o ulici Maršala Tita i njenih žitelja. I pisana riječ je našla svoje mjesto u ovom segmentu, jer je bilo svojevrsne mini promocije romana Sava Markoča “Priče sa zapadne strane”.

strrett 3

Prisutnima su se obratili i direktor TO Bar Emil Kukalj, koji je najavio finansiranje 25 multifunkcionalnih štafelaja, kao i Glavni administrator Opštine Bar Ćazim Alković. Organizatori su još jednom apostrofirali zahvalnost glavnom pokrovitelju Dublin Pub-u, ugostiteljskim objektima Bric i Macchiato, poslastičarnici Tre sorelle, kao i filijalama banaka NLB, CKB i Prve banke. Ukazano je na i logističku podršku Turističke organizacije Bara, kao i na odgovarajuće učešće Pivare “Trebjesa” AD Nikšić.

strrett 7

Organizatori ne brinu za budućnost ove manifestacije i njenu vidljivost, jer je već sada trasirana njena forma i veoma izvjesni datum održavanja. Ideja voditelja pokretača “Street in art-a”, Iličkovića je da ona, tokom aprila, bude prva značajnija manifestacija u agendi kulturnih dešavanja Bara i da simbolizuju obnovu nekada zemljotresom razorenog grada.

strrett 8

Iskaz emotivnog naboja i kolegijalnog uvažavanja, kao i dimneziranje prekodecenijske želje pokretača da “Ulica u umjetnosti” bude najstarija ulica u gradu pod Rumijom, najbolje je potvrđena kroz izjavu međunarodno afirmisanog akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića – Jedan je Vlado Iličković! I ponoviću sa velikim poštovanjem – Jedan je Vlado Iličković!

Neđeljko Necko Đurović/Jovan Jerkov foto

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar