Predrag Peđa Milović: ”Košarkaške i druge priče”

peđappg

Barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia“, kao dio istoimene NVO koja se aktivno bavi promocijom Bara, njegovog kulturno-umjetničkog nasljeđa i djela lokalnih autora, publikovala je prvo djelo Predraga Peđe Milovića pod nazivom “Košarkaške i druge priče“.

Riječ je o zbirci priča poznatog košarkaškog trenera iz Bara, koji od 1989. živi u Sloveniji, vodi tamošnje ekipe u kontinuitetu 31 godinu, i oglašava se kolumnama na web-sajtovima i u časopisima.

Knjiga “Košarkaške i druge priče“ je podsjetnik na pionirske dane košarke u gradu pod Rumijom, zbirka anegdota, ali i preciznih informacija i zabilješki iz dnevnika koje je Milović decenijama vodio tokom igračke i trenerske karijere. Pored ostalog, čitalac stiče uvid o postojanju prvog neformalnog kluba “Gimnazijalac“, nastanku prvog registrovanog kluba “Mladost“, ulasku u Drugu, pa u Prvu B ligu Jugoslavije, zlatnim danima ženske košarke u Baru tokom osvajanja Lige i Kupa Crne Gore... kroz sentimentalnu prizmu nostalgije za rodnim krajem.

Djelo oživljava Bar sedamdesetih i osamdesetih: u njemu su autorovi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, košarkaši koji su odavno posljednji put stupili na parket sale, betonski i tereni osnovnih škola, jeftini jugoslovenski hoteli, putovanja na utakmice taksijem, dječaci predugačkih ruku i nogu, djevojčice nježnih pokreta koje se razgoropade na terenu, barake Trudbeničkog naselja, hotel “Agava“, Bedžetijeva slastičara, parapet pored mora, diskoteka “Crveni talas“, “Tarini“ autobusi... i lepeza barskih oriđinala koji su ostavili pečat u životu grada, na području od drvenih gatova do Zgrada solidarnosti i Pivnice, od Madžarice do Stare raskrsnice...

Predrag Peđa Milović je rano djetinjstvo proveo na Komovima, a od sedme godine je živio u Baru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture u Ljubljani.

Bio je član seniorske ekipe prvog barskog košarkaškog kluba “Mladost“ od 1974. do 1978. Nakon toga
je radio kao trener. Kao prvi trener ženskog tima “Mladost“ / “Mornar“ iz Bara postao je još kao dvadesetogodišnjak prvak i osvajač kupa Crne Gore. “Triglav“ iz Kranja je 1990. uveo u I-B ligu Jugoslavije, postavši prvak Slovenije, a “Idriju“ i “Novu Goricu“ u Prvu slovenačku ligu. Sa ženskim klubom “Ježice“ osvojio je 1998. “duplu krunu“ – šampionat i kup Slovenije. Trenirao je timove iz Crne Gore, Slovenije, Sirije i sa Kosova. Trenutno je trener i predsjednik kluba “PVC Nagode Postojna“, u ovom slovenačkom gradu gdje je i nastanjen.

Novac od prodaje knjige biće poklonjen Narodnoj kuhinji u Baru.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar