Sutra se igra derbi crnogorske košarke, Budućnost – Mornar

derbi

Poslije dvadesetak dana Mornar nastavlja takmičenje u ABA ligi.

U sjajnoj seriji nanizao je pet uzastopnih pobjeda, među kojima posebno sijaju one protiv Cedevita Olimpije u Ljubljani (91:90) i Crvene zvezde MTS u Baru (71:64). Ali, u međuvremenu, ekipa trenera Mihaila Pavićevića izgubila je finalni meč kupa Crne Gore od podgoričke Budućnosti Voli (92:83), u svojoj dvorani. Uoči tog meča Barani su imali nevjerovatan peh: nekoliko sati prije finala razbolio se Uroš Luković, a bez njega, koji je, čini se, u vrhunskoj formi, ravnoj onoj od pretprošle sezone, abaligaš iz Bara nije isti tim. Na poraz od Budućnosti u finalu, uticali su i ishodi dva polufinalna duela, ma koliko to čudno zvučalo. Naime, Budućnost je dobila gotovo izgubljenu utakmicu protiv Lovćena, a Mornar je impresivnom igrom do nogu potukao drugog (i boljeg) crnogorskog predstavnika u ABA 2 ligi, Sutjesku, 90:53. Takav epilog polufinala uticao je, izgleda, na izvjesno opuštanje u redovima Mornara, ali i na punu mobilnost u redovima Budućnosti.

Otkad se Mornar takmiči u ABA ligi, Barani i Podgoričani odigrali su sedam prvenstvenih utakmica. Budućnost vodi 5;2. Igrali su i u polufinalu Superkupa ABA lige u Baru u seprembru 2017. kada je podgorički tim slavio 82:65. U sve četiri protekle godine Budućnost je bila bolja u kupu, tri puta u finalu, jednom u polufinalu. U šampionatu Crne Gore, računajući i ligu i plej-of, razultat je neriješen, 9:9.

Dueli dva najbolja crnogorska tima godinama su pravi košarkaški praznici, poslije kojih se pobjednik previše ne readuje niti poraženi previše tuguje, jer u svakom slučaju, po opštoj ocjeni, pobjeđuje košarka
.
Trener Mornara Mihailo Pavićević ulogu favorita, razumljivo, prepušta Podgoričanima.
- Nema nekog prevelikog filozofiranja, tri kola su do kraja ABA lige, svaka pobjeda je suvo zlato, svakom pobjedom bliži smo cilju – plasmanu u plej-of. Obje ekipe jure plej-of, s tim da ga je Budućnost gotovo obezbijedila, a još se ne zna s koje pozicije, dok mi moramo da se borimo do zadnjeg kola za četvrto mjesto. Predstojeća utakmica je, kao i one dvije preostale, mnogo bitna, nemamo nekog velikog izbora. Jednostavno, moramo da probamo da dobijemo sve tri utakmice, jer sa sve tri pobjede sigurni smo učesnici plej ofa. Neće biti nimalo lako. Idemo u goste ekipi koja se bori za prvo mjesto, koja ima, ako se ne varam, samo jedan poraz na svom terenu. Budućnost je na papiru favorit. Na nama je da probamo sve da uradimo da dođemo do pobjede. Biće to izuzetno teško gostovanje. Ono je to ne samo za nas, nego za bilo koja ekipu u ABA ligi. Ovo će biti drugačija utakmica u odnosu na onu u finalu kupa, jer obje ekipe će moći da računaju na sve strance – ističe Pavićević.

Izostanak oboljelog Lukovića biće veliki hendikep za barsku ekipu, ali trener Mornara očekuje da će svi koji dobiju priliku dati sve od sebe.
- Vrlo se iskomplikovala situacija s Lukovićem, tako da on sigurno neće igrati protiv Budućnosti. Nadamo se da će se što je moguće brže vratiti, ali prognoze doktora za sada nisu baš ohrabrujuće. Pratićemo situaciju... To je za nas sigurno veliki hendikep, jer sa njim i bez njega mi smo drugačija ekipa sa drugačijim konceptom igre. Ali, nema kukanja, nema vađenja na to što ne igraju jedan ili dva igrača, ima nas dosta, igrači koji izađu na parket “Morače” u ponedjeljak, treba da daju sve od sebe, da vjeruju u to što rade, da vjeruju da mogu da dobiju bilo koju ekipu u ABA ligi, uz sav dužan respekt prema protivniku. Sami držimo sudbinu u svojim rukama, eventualnim porazom ne bi zavisilo sve od nas.

Pavićević kaže da ga mnogi podjećaju da je crnogorski derbi posljednja utakmica 20. kola ABA lige i da će se prije nje znati mnogo šta. On uzvraća da neće.
- Budite sigurni, neće se znati ništa do posljednjeg kola. U svakom slučaju, očekujem dobru utakmicu, rezultat je teško prognozirati iako ponavljam: Budućnost je favorit, ali i nama bi ova pobjeda mnogo značila, vjerujem – učešće u plej-ofu – zaključio je trener Mornara.
Sead Šehović igra sve bolje kako prvenstvo odmiče. Utakmice protiv svog bivšeg kluba za njega su poseban izazov.
- Očekuje nas težak meč u Podgorici, jako važan i za njih i za nas. Njima da sačuvaju drugu poziciju i da probaju da se domognu prve, a nama je to karta za plej-of, uz još dvije utakmice. Ostala su tri kola i više nema bilo kakvih kalkulacija. Ponavljam, biće veoma teško, oni igraju dobro na svom terenu. Sama pozicija na tabeli govori o kakvom je timu riječ, ali imamo i mi svoje šanse. Imali smo do sada u ovoj sezoni dvije utakmice sa njima na svom terenu, obje su bile jako blizu. Očekujem zanimljivu utakmicu, daćemo sve od sebe da pokušamo da dođemo do pobjede.

Šehović sve češće u Mornaru igra pleja.
- Nije mi prvi put da igram na poziciji jedan. U Budućnosti, dok je trener bio Luka Pavićević, igrao sam često na toj pozivicji. Odgovara mi, uspijevam da odgovorim tom zadatku i za sad to ne uzgleda loše. Period adaptacije je prošao uklopio sam se u ekipu i sad je sve bolje – naglašava Šehović.
Utakmica Budućnost Voli – Mornar, biće odigrana u ponedjeljak, 2. marta, u dvorani “Morača”, od 18 časova.

Milan Vujović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar