Tri decenije rada barske sportske fabrike

5. Otv. stadiona 2.8.1986

JP Sportsko-rekreativni centar Bar, barska “sportska fabrika”, upravo je proslavio 30 godina postojanja.

“Povodom ovog jubileja, a zbog zgusnutog kalendara takmičenja u svim sportovima, nismo bili u mogućnosti da na dan otvaranja Sportsko-rekreativnog centra Bar 24. oktobra organizujemo prigodnu svečanost, pa smo odlučili da kompletna 2017. bude upotpunjena mnoštvom manifestacija, revijalnih utakmica, turnira, sve u sklopu proslave jubileja”, rekao je direktor Sportsko-rekreativnog centra Bar Branislav Nenezić.

Formalno otvoren davne 1986, centar je idejno začet mnogo ranije-nakon aprilskog zemljotresa 1979, SOFK Jugoslavije i Olimpijski komitet Jugoslavije odlučili su da kao pomoć crnogorskom primorju sagrade sportski centar u Baru.

”Kako su godine prolazile tako je i raspoloženje o izgradnji centra bilo sve slabije. Napokon, 1983. tadašnji predsjednik SOFK Opštine Bar pokojni Radisav – Rajko Nikezić sa još nekoliko saradnika riješio je da ponovo pokrene izgradnju sportskog centra. Već petog jula u prostorijama SOFK održan je sastanak Predsjedništva na kojem su pored Nikezića i članova dr Milenka Vukotića, Relje Bulatovića, Maria Bergama, Dragana Vučkovića, Novice Vučkovića bili i gosti predsjednik Opštine Bar Milivoje Barjamović, sekretar OK SKJ Jusuf Kalamperović, predsjednik SSRN Bar Nikola Stanišić, sekretar SIZ-a fizičke kulture Marko Ostojić, predsjednik Konferencije SOFK Bar Nikola Janjić, referent za sport u SIZ-u fizičke kulture Vasilije Vasko Milošević i sekretar SOFK Miodrag Banović. Tada je pokrenuta procedura izgradnje Sportsko - rekreativnog centra Bar, a odlučeno je da nosilac investicije bude SIZ za uređenje prostora Opštine Bar, čiji je sekretar pokojni Miodrag Raičević bio i zadužen za koordinaciju investicije”, navode iz ovog preduzeća.

Utakmicom FK „Mornar“- FK „Budućnost“ drugog avgusta 1986. otvoren je Sportsko-rekreativni centar, a zvanična odluka o osnivanju tada Radne organizacije Sportsko-rekreativni centar Topolica donijeta je na sjednici 24. oktobra, i tada je za poslovnog organa organizacije postavljen profesor iz Bara Branko Bujić. Ova Radna organizacija imala je u svom posjedu glavni stadion na Madžarici, pomoćni teren, dva asfaltna i dva šljakasta terena. Posjed tadašnjeg Sportskog centra prostirao se od mosta rijeke Željeznice pa sve do današnjeg kafića „Martina“, a osim održavanja terena i pružanja drugih usluga, mogao je prodavati suvenire, pružati ugostiteljske usluge u svom objektu, davati u zakup poslovni prostor ili zemljište za postavljanje privremenih objekata,”a čak je i gazdovao morskim dobrom – plažom u dužini zahvata svoje lokacije”.

“To su bila srećna vremena, mnogo bolje plate, mogao sam se u gradu praviti važan jer sam znao veliki broj vrhunskih sportista. Prva ekipa koja je gostovala na stadionu bila je kadetska ekipa Crvene Zvezde, ali, u najljepšem sjećanju je ostalo gostovanje fudbalske reprezentacije Kameruna predvođena čuvenim Rože Milom pred šampionat u Italiji 1990.”, priča Filip Vučetić, najstariji radnik ove firme koji se sjeća otvaranja sportskog centra i koji je učestvovao u sađenju trave na glavnom stadionu.

Vučetić je prošao sve faze Sportskog centra, od samog osnivanja, preko prelaska iz Radne organizacije u Javno preduzeće petog aprila 1991. pa sve do izgradnje Sportske dvorane Topolica. Vučetić kaže, kada bi se ponovo rodio, “opet bih radio u Sportskom centru”.

“Iako će većini Barana vjerovatno biti čudno, inicijativa za izgradnju Sportske dvorane Topolica potekla je iz Predsjedništva SOFK Bar 13. decembra 1984, inicijativom za formiranje stručnog tima koji će uraditi projektni zadatak, a zatim da pristupi izradi projekta. U prvoj varijanti, Sportska dvorana Topolica planirana je na lokaciji pored zgrade Opštine Bar, međutim kasnije je ipak odlučeno da to bude današnja lokacija. Kamen temeljac postavljen je 24. novembra 2000. a devet godina kasnije na isti datum je uslijedilo i svečano otvaranje Sportske dvorane Topolica”, ukazuju iz preduzeća.

Za sve ove godine izgradnje i širenja Sportsko-rekreativnog centra, širio se i sport u Baru koji danas ima više fudbalskih klubova koji treniraju na terenima SRC-a i nekoliko atletskih ekipa koje svoje prve medalje osvajaju na jedinoj tartan stazi u Crnoj Gori, i na kojoj se svake godine održavaju mnoga državna i međunarodna takmičenja. Sportska dvorana Topolica je od otvaranja postala dom skoro svih klubova i reprezentativnih selekcija u dvoranskim sportovima, a od ove godine, Bar i ovo preduzeće bogatiji su za međunarodna takmičenja u košarci ABA i FIBA Ligu šampiona.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar