Divna Ratković trijumfovala na teniskom turniru u Rijeci

ratkovicka 2

Nebrušeni dijamant barskog i crnogorskog sporta.

Na teniskim terenima kluba “Kvarner” u Rijeci održan je deseti međunarodni juniorski turnir “Kvarner open”, treće kategorije, za tenisere i teniserke do 16 godina. Po broju učesnika ovo je drugi turnir u Evropi u ovoj konkurenciji. Učestvovalo je oko 200 mladih tenisera, u muškoj i ženskoj konkurenciji, iz 25 zemalja, uključujući i jednog takmičara iz SAD.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je prvakinja Crne Gore, Divna Ratković iz Bara, učenica OŠ “Jugoslavija”. U finalu je bila bolja od Ele Nale Milić iz Slovenije, u dva seta: 6:2, 7:5.

U intervju za hrvatsku televiziju Divna je rekla da je finale bilo teško, iako je prvi set dobila relativno lako, 6:2. U drugom je gubila 4:1, ali je uspjela da se vrati i preokrene na 5:4. U desetom gemu propustila je dvije meč lopte, pa je mlada Slovenka, inače, kćerka nekadašnjeg NBA košarkaša Marka Milića i unuka bivšeg jugoslovenskog reprezentativa u atletici, bacača kugle Vladimira Milića, izjednačila na 5:5. A kakav mentalni sklop ima Divna, nebrušeni dijamant barskog i crnogorskog sporta, najbolje govori nastavak meča i dva dobijena gema za konačnih 2:0 u setovima i trijumf na ovom prestižnom turniru.

ratkovicka 1

Divna je do finala savladala pet takmičarki, izgubivši samo jedan set i to od Hrvatice Svetac u polufinalu. U prvom kolu bila je bolja od Ivone Ahcan iz Slovenije 6:1, 6:1, u drugom od Nore Knežević iz Hrvatske 6:1, 6:2, u trećem od Ana Kantor iz Mađarske 6:4, 7:6, u četvrtfinalu od Hrvatice Marijane Majetić 6:4, 7:6 i u polufinalu od Sare Svetac iz Hrvatske 6:4, 2:6 i 6:2.

Uz još jedan trijumf na sportskom polju mlade, multitalentovane, Baranke (podsjetimo, nedavno smo pisali o njoj kada je pobijedila na prvenstvu OŠ “Jugoslavija” u šahu), valja istaći da je krajnje vrijeme da Divna, čiji je teniski trener Vojislav Dobrković, dobije tretman kakav zaslužuje i da se njenoj sportskoj karijeri posveti maksimalna pažnja. Bilo da je riječ o tenisu, šahu ili atletici, gdje takođe, kao član AK “Sanja”, postiže vrhunske rezultate. Neophodno je i da se opredijeli za jedan sport i da Bar i Crna Gora podrže djevojčicu neslućenih mogućnosti.

Treba li naglašavati da je Divna odličan đak, sa svim peticama, u OŠ “Jugoslavija”? Ove jeseni dobila je nagradu od Ministarstva sporta, iz Fonda za talentovane đake. Divna ističe da u svojoj školi ima punu podršku, koja joj mnogo znači, kao i da je ponosna što je dobila poziv da brani boje Crne Gore u FED kupu, uz Danku Kovinić i ostale članice državne selekcije.

M. V.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar